Monday, October 19, 2015

Majlis resepsi Siti Hajar dan Karim

Fuhh...lega rasa bila majlis resepsi adikku, ajai selesai dengan lancarnya...Alhamdulillah..

Bila family decide tarikh kawin pada hari raya haji ketiga, aku dah bayangkan yang hari raya kitorang takkan berapa nak raya lah sbb masing-masing akan sibuk dgn persediaan kenduri.. aku sendiri pun, pagi raya baru bertolak dari Bangi balik Parit Buntar. Maklumler, komitmen kerja..huhu

24/9-Lepas solat subuh, aku terus siapkan anak2 untuk bertolak balik ke kampung dengan berbaju raya. Alhamdulillah, perjalanan kami lancar sampai ke kampung. Sampai je kampung, terus sibuk dengan macam-macam urusan. Bayangkan bila 40 orang berkumpul dalam satu rumah..fuhh, nak sediakan makanan pun dah macam nak kenduri jer.. bayangkan dengan hiruk piruk suara budak-budak tgh main, suara baby menangis...perghhh..mmg meriah ler..anak-anak aku pun dah tak ingat mak dia sbb seronok sgt bermain. Diorang cari aku bila lapar dan dahaga jer.. huhuhu..

25/9- Hari raya kedua, yakni sehari sebelum kenduri tu memang sibuk ler.. masing-masing ada bahagian kerja, ada yang buat kuah laksa untuk majlis kenduri nanti, ada yang kena lekat telur pada bunga telur, siapkan bilik pengantin dan siapkan beg hadiah untuk tetamu. Jiran-jiran dan saudara2 pun ramai yang datang tolong..aku? hehe..aku tukang kalut je. Sebagai anak tuan rumah, aku kelam kabut pastikan semuanya lancar..

26/9 – KENDURI!!!! 
Pagi hari kenduri tu, mak aku buat majlis tahlil untuk arwah ayah. So, awal pagi tu busy menguruskan majlis tahlil tu..dalam pukul 11 majlis tahlil selesai. Mujur pihak katering sampai awal. So, boleh terus makan..Alhamdulillah, cuaca pun baik je hari tu..tak panas sangat...Makanan pun sedap. Laksa yang kami buat sold out jam 3 petang, ALhamdulillah.. tetamu datang tak henti2 sampai jam 7 malam. Malam tu jam 11 aku dah pengsan, memang letih sesangat.


Dek kerana sibuk sangat, aku tak sempat pun nak pegang hp utk snap gambar..hp aku pun x tahu kat mana masa majlis tu..Cuma, pada sebelah petang, masa tetamu dah tak ramai, ajai request utk ambil gambar keluarga. So, ada le sket gambar aku terselit kat situ...Jadi, jom kita layan gambar yang aku ambik dr adik aku... 

Pengantin baru sampai.. lol, apasal aku keras je pegang bunga telur tu..

Ni ler adik aku, ajai dengan husband dia, karim. adik aku ni memang sempoi sket.. kalau pengantin lain, mesti nak makeup masa hari kenduri. Ajai ni plak, beria tak nak makeup. Bila aku dah bising2, baru ler dia letak lipstik sket...huhuhu.. xpelah dik..yang penting, laki ko suka..

Ni ler sebahagian keluarga aku..ada 32 orang je dalam gambar ni. Lagi 8 orang ada urusan x dpt dielak kot..hihi.. dapat tak kesan mana I? Hihi..

Hehehe...nak gak jadi pengantin sehari...En Hubby macam muka terpaksa jer..hmmmmm 




There was an error in this gadget

Renungan sejenak

Usaha yang bersungguh-sungguh pasti akan membuahkan kejayaan kecuali dengan takdirNya; yang terselindung seribu satu hikmah disebaliknya.