Sunday, November 30, 2014

Tahniah buat anakanda Amar Farouq

Alhamdulillah, tamat sudah sesi persekolahan tahun 2014. Bukan anak2 je lega, mama pun rasa lega sesangat sbb tak perlu lagi bersilat pagi2 siapkan anak2 utk ke sekolah.

Utk anakanda amar farouq, tahniah dari mama dan abah. Semoga kejayaan ini menjadi pendorong utk abang berusaha lebih dan juga pendorong buat adik2 abang...

MAHA 2014

Alhamdulillah dpt jugak jejak kaki di MAHA 2014. Tak byk pun shopping, setakat cuci mata dgn produk2 baru. :)
InsyaAllah, klu umur panjang..kiya jumpa di MAHA 2016.
Jom layan gambar yg sempat di 'snap'....

Thursday, October 30, 2014

3 jam di penang

Unplanned program. Ituler yg terjd last weekend bila tetiba kitorang kena gi utara sbb husband nak gi tgk rumah kakak dia yg rosak di sungai petani dek terkena angin ribut yg terjadi sebelum ni. Rumah tu kakak ipar saya sewakan sebelum ni. Lepas htr sms pd bos inform aku el pagi jumaat tu, kitorang terus gerak ke utara. Bukan main happy anak2 bila dpt jumpa tokma, tokbah, chelong n cupie yg turut datang dari kelantan. 

Lepas setel semua urusan di sungai petani sabtu tu, kitorang gerak ke rumah mak aku di parit buntar. Sampai area butterworth, tetiba aku infom husband yg aku teringin nak tgk jambatan kedua pulau pinang. Terus kami exit butterworth n pegi ke terminal feri butterworth. Saje nak bagi experience naik feri pd anak2. (Sebenarnya mama yg teringin nak baik.. hihi .last aku naik feri dulu tahun 1995 kot..).

Lama gak tunggu utk dpt naik feri tu..:( setengah jam jugak ler.. dlm pukul 3.30 ptg  baruler kitorang dapat naik feri.

Seronok sungguh amar, meera n nana dpt naik feri. Sampai ke pulau, kitorang terus gerak ke batu maung utk naik jambatan kedua. Masa lalu tepi pantai area bayan lepas, nampak byk gerai2 tepi pantai. Kitorang pun singgah utk pekena laksa penang, bihun sup n mee kari. Best giler makan sambil bertemankan angin laut yg sepoi2, pemandangan pulau jerejak n bunyi kapal terbang yg kuat atas kepala (maklumler airport dkt tu je). Tambah pulak dpt minum air kelapa segar n ABC...perghhhh!!! Mmg terbaikkkk..

Lepas dah kenyang melantak, kami terus ke jambatan kedua pulau pinang. Mmg panjang jambatan tu sampai anak2 tanya nape x sampai2 lg rumah nenek ni...hihi..

Dlm pukul 7.30 mlm, kitorang sampai rumah mak di sungai kota, parit buntar.  Alhamdulillah. ...walau sekejap je di pulau pinang, tapi aku puas hati dpt jejak kaki di tempat aku belajar dulu..terubat rindu lama..huhu

Di tgh laut..

Hepi susungguh nana n meera

Bapa dan anak2... 

Jambatan kedua pulau pinang....jauh mata memandang...

Sunday, September 14, 2014

Akhirnya, adik saya dah jumpa jodohnya.

Alhamdulillah....akhirnya sampai juga jodoh si fadzly ni.

Walaupun kami xde sebarang pertalian darah, tapi ntah kenapa ada bonding sbg kakak n adik antara aku n si fadzly ni.  Sebenarnya fadzly ni adalah bekas staf aku di syabas. Dia juga yg byk membantu aku dlm bab2 teknikal sistem bekalan air ni.

Untuk fadzly dan fiya, akak doakan semoga ikatan perkahwinan korang sentiasa dilindungiNya dan diberkatiNya. Banyakkan bersabar dan bertoleransi dlm meniti cabaran hidup ini...

Monday, August 4, 2014

Aidilfitri 2014

Alhamdulillah....
Dapat jugak sekali lagi aku berpuasa di bulan Ramadhan dan menyambut syawal. Takziah pada mereka yang kehilangan orang tersayang pada tragedi MH370 dan MH17. Pasti syawal kali ini memeritkan buat mereka ini...
Takziah juga buat rakan2 kita di bumi gaza...bersabarlah, semoga jihad anda semua diterimaNya..InsyaAllah. 

Utk semua, selamat hari raya, maaf zahir dan batin. Semoga kita dipanjangkan umur utk bertemu Ramadhan dan syawal tahun hadapan.

Wednesday, July 16, 2014

Sayonara my lovely viva

16.7.2014 - jodoh antara kami dah berakhir setelah 7 tahun si wrm menemani aku.

Aku tempek gambar wrm kat sini untuk tatapan aku bila teringat kat dia..

Semoga wrm mendapat tuan baru yg lebih baik...huhuhu.

Thursday, July 3, 2014

Bangun sahur

Alhamdulillah, setakat 5 hari berpuasa ni tak miss lagi sahur..aku just panaskan makanan yg dah siap masak atau beli...hehe,  malas aku.nak bersilat kat dapur awal2 pagi gitu . Kalau masak pun, just yang simple2 seperti telur dadar untuk banyakkan hidangan atas meja je.

Cuma dugaan yang berat tu time nak kejutkan anak2 bersahur..huhuhu...mujur anak perempuan aku, si ameera ni senang nak dikejutkan..ikut perangai mama tu..hikhik. yang susahnyer nak kejutkan anak lelaki ni. kejut elok2, tak jalan..basahkan muka pun tak jalan. Dukung bawak turun bawah pun tak sedar lagi. Letak kat kerusi meja makan pun tak buka mata lagi. Last sekali, mama menjerit... baru ler mata dia luas terbuka... huhuhu...agak2 nya jiran2 sebelah pun boleh terjaga dek dgr aku jerit..huhu.. apapun mmg dugaan nak latih anak2 ni berpuasa..

Wednesday, June 25, 2014

Kitchen cabinet dari Pesona kitchen

Alhamdulillah...pukul 10.30 mlm bertarikh 25.6.2014, kitchen cabinet untuk dapur aku dah siap dipasang sepenuhnya. Sampai ke malam pekerja Pesona Kitchen (PK) buat keje dek nak penuhi request aku utk setel install cabinet ni pd tarikh tu.

Nanti aku cerita detail psl kitchen cabinet ni...(klu rajin le yek.hehe). Jom tgk dulu hasil tangan dari Pesona Kitchen.

Sunday, June 8, 2014

Kesian nana boring keseorangan

Dah seminggu amar dan meera di kampung tokma mereka. Seminggu juga ler nana keseorangan tanpa kawan bergaduh...akhirnya bibik le yang jadi mangsa gaduh nana....
Kelakar lak bila dengar bibik ngadu yang nana asyik gigit dia je sepanjang hari bila aku di ofis. ..maybe nana boring kot...

Sayu gak bila nana tanya bila abang dan kakak nak balik. Nana rindu kat abang dan kakak. ...
hmmm, biarler dia rindu supaya rasa sayang sesama mereka tu makin mekar nanti sebab kita akan lebih hargai benda yang tetiba tiada depan kita. ..kalau ada, asyik gaduh je...

Tapi bila takde abang dan kakak ni, manja sungguh le nana. ..asyik nak berkepit ngan mama je kalau mama ada kat rumah. .huhuhu...

Sabar le nana. ..seminggu lagi, abang dan kakak balik ler..masa tu nanti, gaduhler puas2 yer. ...

Wednesday, May 28, 2014

Bila rumah bak tongkang pecah

Memang pening!!! Kepala berserabut sungguh...sampai mood nak berblog pun karam skali..huhuhu...

Ini semua gara-gara kerja2 renovation rumah yg x siap2 lagi...bukan renovate sgt pun..aku tambah sket ruang kat blkg rumah tu..besarkan dapur dan bilik atas supaya selesa sket klu sedara mara nak bertandang.

Keje renovation dah start dr hujung bulan mac lg. Ni dah 2 bulan tp x siap2 lg... harap sgt ler sempat siap before puasa ni... klu dah siap, boleh ler call unifi utk psg balik wayar Internet tu. Leh ler aku buka blog puas2. Huhu...

Monday, April 28, 2014

Anak2 dan bibik

Pejam celik, pejam celik..rupanya dah 9 bulan Bibik Kasiyam ni hadir dlm kehidupan keluarga aku. Cepat sungguh masa berlalu...

Alhamdulillah, setakat ni prestasi bibik ni memuaskan. Anak2 pun serasi dgn bibik ni. Tp, malas nak puji lebih2 sbb takut pisang berbuah dua kali. Aku just doakan semoga bibik ni tak bg aku masalah mcm bibik nor dulu. ..huh..malas ler nak ingat kisah lama..buat sesak dada  aku je..korang tlg doakan jugak yek....hehe, tq atas doa korang.:)

Ni beberapa gambar bibik dgn anak2.  Aku?  Jd photographer ler..huhu..

Monday, April 14, 2014

Selamat hari lahir kakak meera!!!..

9.4.2009, tetiba je ketuban aku pecah masa aku nak ke surau pejabat utk solat asar. Kelam kabut satu ofis dibuatnya. Kelakar bila aku teringat bob yg belum kawin tu kena drive keta aku  ke hospital. Macam pelesit bob bawa keta aku. Huhuhu... Bos minta Kak aminah yg dah ala-ala mak kat ofis tu follow skali, supaya bo handle klu ada masalah yg x dijangka... satu keta syarikat follow dr blkg utk bw blk bob n kak minah nnt
...
Sepanjang jln dr bangsar ke putrajaya tu, bob asyik tanya 'ko okay ke jijah?'. Takut giler dia klu2 aku terberanak dlm keta..hikhikhik....

Dlm keta tu, aku call en faiz yg tgh outstation di kuantan. Aku inform yg aku on the way ke hospital. Kelam kabut laki aku..terus dia pecut balik ke kl..

Sampai hospital, aku yg dah basah lencun dr pinggan ke tapak kaki ni terus masuk jumpa doktor. Sblm.masuk tu, kak minah sempat peluk aku minta maaf sambil nangis......lastly, aku lak jd emo...huhu

10.4.2009, Alhamdulillah, puteri pertama kami selamat lahir ke dunia....2 jam lepas bersalin, doktor buat inspection sblm discharge aku dr labour room ke wad. Aku inform doktor yg aku rasa macam byk darah keluar..siap aku leh dgr darah menitik ke lantai dr katil bersalin tu...masa aku ckp kat nurse sblm tu, nurse kata biasa le tu...bila doktor check, confirm selaput uri tertinggal. .aduhhhhh!!!!! Terus dia seluk balik rahim aku cuba keluarkan uri tu. Hanya Tuhan tahu betapa sakitnya masa ni...sakit bersalin pun x sesakit ni...aku rasa masa tu nyawa aku dah separuh hilang kot...boleh rasa tangan doktor tu sampai ke peparu aku....dekat sebaldi darah yg dah berketul-ketul tu doktor keluarkan...2 jam operasi mengeluarkan selaput uri tu cukup membuatkan aku trauma seumur hidup aku. Huhuhuhu. ..aku sanggup hadapi sakit bersalin 5kali berbanding sakit cuci rahim hidup2 tanpa sebarang ubat tahan sakit!!!!

5 tahun dah berlalu dan Alhamdulillah, on 10.4.2014 yg lalu, anakanda Nur Ameera Farhana aka kakak or meera dah genap 5 tahun.. dah besar rupanya anak dara mama ni.
Semoga kakak meera menjadi anak yg solehah, kakak dan adik yg baik... Walaupun dugaan di saat melahirkan kakak amat hebat, namun mama bersyukur dianugerahkan anak secomel kakak. Mama sayang kakak!!!!!

Sunday, March 30, 2014

Mak angkat I dpt menantu baru...

Aku ada citer psl mak angkat aku ni kat entry ni. Alhamdulillah pd 28.3.2014 yg lepas, anak bongsu makcik rasimah ni dah jd suami org. Dan majlis resepsinya dibuat pd 29.3.2014 di dewan kayangan, danau golf resort, ukm bangi. Utk makcik rasimah,  tahniah kerana terima menantu...

Jom tgk gambar. ...

Sunday, March 23, 2014

My besday boy..

Alhamdulillah. .23.3.2014, genap 7 tahun dah anakanda amar farouq bernafas di bumi Allah ini...

Sempena cuti sekolah dah mula ni, aku n faiz decide utk bawa anak2 gi jalan-jalan di zoo negara. Kebetulan lak, family cikun n najib join sekali program jln2 ni...budak2 excited le sbb ada geng ..

Balik dr zoo negara, terus bawa besday boy gi kedai basikal sbb dia nak hadiah basikal. Pilih punya pilih, basikal merah jd pilihan...

Lepas maghrib, baru ler sempat potong kek besday. ..

Mama doakan semoga amar farouq menjadi seorang anak yg baik, abang yg bertanggungjawab dan hambanya yang soleh, InsyaAllah. .aminnnn...

Tuesday, March 18, 2014

Yana dah 3 tahun...

Alhamdulillah....tanggal 18.3.2014, anakanda arianna farisya aka yana ataupun nama manjanya nana dah genap 3 tahun...
Mama doakan semoga nana sentiasa di bawah lindunganNya. ..aminn...

Disebabkan besday nana jatuh pd hr keje, so celebrate simple2 kat restoran upin ipin je..
Fariz, cucu makcik jiran sebelah rumah aku pun join dinner ni...

Hubby ada upload gambar dinner ni di fb..ramai le plak kekawan aku komen aku gemuk. .aduhhhhh...huhuhuhu. ..

Tuesday, March 4, 2014

Setahun berlalu, setahun mendatang

mmm…dah lama tak buat entry kan. Blog ni hampir hari2 aku jengah utk view and baca entry blogger 2 yg lain. Tapi, mood utk menaip tu langsung xde… maybe sbb sibuk sket akhir2 ni kot..
maklumler, tahun 2014 ni anakanda amar farouq dah masuk sekolah rendah. So, macam2 yg nak diuruskan…sampai kadang2 tu rasa cam sesak nafas je masa nak adapt dgn situasi baru tu…tapi, Alhamdulillah, lepas 3 minggu sesi persekolahan, semuanya makin berjalan lancar..aku yang kalut lebih kot.. perangai org pompuan kan… hehe..

Jom kita flashback balik story tahun 2013…mmm, banyak gak benda yg berlaku sebenarnya..antara yg paling sentap adalah psl kes bibik aku buat hal sampai aku terus pecat dia, seterusnya buatkan hidup aku kucarkacir sampai anniversary sendiri pun aku lupa…huhuhu

Dari segi wish 2013 lak, Alhamdulillah sbb impian aku untuk memiliki rumah sendiri berjaya gak walaupun sipi-sipi je..kitorang mula proses pembelian rumah pada Disember 2012 dgn expectation mid year 2013 akan selesai..tapi, rupanya banyak lak isu yg timbul untuk pembelian rumah sub-sale ni…walaupun banyak isu yg timbul, tapi Alhamdulillah rumah tu berjaya jadi milik aku and suami on 2.1.2014. sekarang pening nak renovate lak sbb duit tak cukup lagi..huhuhu...ada yang murah hati nak sponsor sket? hehehe...

Semoga kehidupan kita di tahun 2014 ni lebih baik dari sebelum ini, InsyaAllah..dan impian aku sama je, semoga aku menjadi seorang hamba yang lebih baik, seorang anak yang lebih baik, seorang isteri yang lebih baik, seorang ibu yang lebih baik, seorang pekerja yang lebih baik, seorang kawan yang lebih baik dan seorang insan yang lebih baik..Amin....

 
Gambar naik beca di Banda Hilir Melaka masa cuti Chinese New Year yang lalu (31.1.2014). Kalau rajin, nanti aku citer pasal trip ke melaka yek...:)

There was an error in this gadget

Renungan sejenak

Usaha yang bersungguh-sungguh pasti akan membuahkan kejayaan kecuali dengan takdirNya; yang terselindung seribu satu hikmah disebaliknya.