Thursday, October 31, 2013

Bercanda di Kid'z Paradise lepas abis exam...

Story utk date 27.10.2013 (ahad).

Bukan aku yg bercanda tau...... dah nama pun Kid'z Paradise kan, ofcoz le jd port anak2 utk bercanda.....

Jumaat tadi (25.10.13) adalah hr last exam utk amar dan meera lepas dua minggu diorang berperang dgn buku2.....sian gak tgk amar kena mengadap buku utk prepare for exam..kejam ke aku paksa dia study? tp, klu aku x buat gitu, alamat semua kertas exam tu dijwp dgn plant vs zombie ataupun game bola. Tak ke haru jdnya..

So, sbg menghargai penat lelah anak2 (penatle sgtttt)...aku bw diorang bercanda di Kid'z Paradise...heaven giler diorang dr kul 11am sampailer dkt 5 petang..fuhhhh, boring giler aku tunggu!!!!!.. aku mls nak story panjang2..klu nak tahu lebih psl Kid'z Paradise ni boleh tgk entry af-aziey.blogspot.com/2013/03/syurga-anak-anak-di-kidz-paradise.html. so, let's the pictures story yek...

Jom panaskan badan...

Tak sah kalau tak main pasir kata sini...

Aku angkut bibik sekali ..hehe... utk tlg jaga anak2 kan... (makin berisi bibik aku sejak dok rumah aku ni..apa taknya, asyik kena makan je...hehehe) 

Aik, kakak lemas dalam bola ler?

Amar dan Meera suka sgt main benda anjing ni..seronok diorang dgr anjing menyalak bila bola masuk kat lubang  tulang tu... 

hihihi...mama pun nak join jugak main bola...(bibik tlg snapkan picture ni)

Yana happy dpt naik rimau

Ala picture x clear le...ni picture anak2 tgh seronok melompat.

Meera enjoy sungguh main ni.. tapi, si amar x berani lak naik ni... 

Anak mama ni mmg lasak ler..

belon big bear..

Ituler keje En Faiz sepanjang 5 jam... mengadap ipad sambil main game bola.. 
jawabnya, si mama dan bibik le yang kena menjaga anak2... nasiblerr....huhuhu

Thursday, October 17, 2013

Aidiladha di perantauan...:(

Boleh ke kata di perantauan? hehe...boleh ler kot yek....sbbnya aku beraya di rumah sendiri di Bangi, bukannya di kampung En Suami (Kelantan) or kampung aku (Perak)..

Raya haji tahun ni patutnyer turn balik Kelantan...tapi, MIL cakap xpayah balik ler sbb cuti satu hari je..lagipun cuti aku n En Suami pun dah tinggal nyawa2 ikan je...hehe..so, kami pun beraya je di Bangi..temankan makcik sebelah yg aku anggap sebagai mak ke3 aku..leh ke gitu?hehe..aku dah hidup berjiran dgn makcik Rasimah ni dah lebih 6 tahun..memang baik sangat sampaikan masa aku bersalin meera and nana, makcik ni ler yg tolong basuhkan uri anak aku. makanan tu x payah ceritaler, selalu gak dia hantar makanan kat aku yg tak berapa rajin nak masak ni..hehehe...so, x salah kot aku anggap makcik Rasimah ni sbg mak aku ke3 selepas mak aku n MIL aku..

Berbalik pd citer sambutan raya kami...pagi2 anak dah bangun..then, kami gi solat raya sama2 kat surau depan umah aku..rupanya, ramai gak jiran2 aku yang x balik kampung. semua beraya di rumah sendiri je sbb cuti yg terhad... senasib le yek...hehehe

Meera n nana posing before gi solat raya

pastu, kami join program korban...tahun ni 4 ekor lembu jer..anak2 excited giler tgk lembu..huhuhu

lepas setel korban, aku gi beraya rumah makcik Rasimah...lepas le jugak rindu kat mak aku bila beraya ngan makcik Rasimah ni..huhuhu (mode: sedih :) ).

sekor dah tumbang..kali ni en suami pun join masa nak tumbangkan lembu tu..

2 ekor tgh gabra tunggu turn....

q
sempat lagi meera posing tengah2 padang tu...huhuhu..tudung dia hilang dah tu..

Sebahagian geng2 wanita yg membantu.. yg paling depan tu ler makcik rasimah@aka mak ketiga aku...aku snap gambar ni masa aku tgh potong bawang.. aku sempat potong bawang kejap je sbb nana dah melalak nak tidur..huhuhu

utk raya, aku masak simple2 jer.. puding milo oreo, mee bandung... selebihnya, En Suami beli satay..tu jer ler..

Puding milo oreo..

Anyway, u olls camner? meriah ke raya korang? Selamat hari raya aidiladha dr aku n keluarga...

Monday, October 14, 2013

Bestnyer klu dpt hadiahkan 'iPhone5 Ibrahim' utk En Suami..

Ishhh..sejak biler lak iPhone keluarkan model Ibrahim ni.. hehe, actually aku gelarkan  iPhone ni sebagai 'iPhone5 Ibrahim' disebabkan iPhone ni hadiah bagi contest sempena sambutan kelahiran ulang tahun pertama adik Ibrahim… klu nak tahu, kena ler baca entry ni sampai abis yek…:)

Actually, ni first time aku join blog contest..hehe.. sajer je, niatnya kalau ada rezeki menang, nak hadiahkan iPhone ni pada en suami. Ada 2 sbb nape aku nak kasi hadiah ni pd En Suami (klu ada tuah menang ler..), sbb pertama, bulan lepas en suami ada hadiahkan aku Samsung Galaxy SIII sebagai hadiah besday (selain hadiah wallet)…sbb keduanye, minggu lepas.. en suami ada voice out yg dia teringin nak tukar hp dia yg dah lama ke hp  iPhone. Tapi, aku  leh dengar je ler luahan hati dia..nak belikan, mmg aku tak cukup budget ler..:(

So, lepas baca entry Mr Ben Ashaari psl contest ni (hehe..actually aku ni salah seorang silent reader blog Mr Ben ni), terbuka le plak hati aku nak try join.. mana ler tahu ada rezeki yek… hehe, bak kata pepatah..tuah ayam nampak dikaki, tuah manusia hanya Dia yg tahu..Aminnn…

So, aku pun explore le blog si pencetus contest ni yakni superibu.com. (Hehe..lepas ni, blog ni akan masuk list blog utk di'follow')…blog ni kepunyaan Pn Salwa, seorang ibu kepada 4 org cahayamata..kisah hidupnya pun banyak menyedarkan aku betapa kita perlu tabah dan yakin pada kuasaNya..  contest ni pun dianjurkan sempena sambutan kelahiran tahun pertama anak bongsunya, adik Ibrahim. Adik Ibrahim pernah dimasukkan ke ICU sbb masalah  jantung (utk baca lebih, boleh klik entry http://superibu.com/2013/03/perkembangan-ibrahim/).

Masa baca kisah adik Ibrahim ni, hati aku mmg tersentuh sbb aku pun pernah alami situasi lebih kurang macam ni dengan anak sulung..amar pernah masuh ICU selama 2 minggu dan Dr cakap dah takde harapan..masa tu hanya Allah tahu perasaan aku..Tapi, kuasaNya lebih dari segala-galaNya, Alhamdulillah bayi yg dikatakan takde harapan utk hidup lama tu masih sihat walafiat sehingga hari ini..jadi,sekiranya anda berminat nak join contest ni, boleh ler klik di  http://superibu.com/2013/10/contest-iphone-5s-sempena-bulan-kelahiran-pertama-ibrahim/

Pn Salwa ni juga aktif sebagai pengedar produk Shaklee yang telahpun diketahui ramai sebagai produk yang bagus untuk kesihatan. Antaranya, produk untuk ibu2 yang hamil, ibu yang berpantang dan mereka yang mengamalkan penyusuan Susu Ibu ..

Alhamdulillah, utk anak ketiga, aku dapat mengamalkan penyusuan ekslusif sehingga 1 tahun, dan meneruskan penyusuan sehingga anak berumur 2 tahun lebih… Jadi, bagi mereka yang mementingkan kesihatan diri dan bayi, bolehler dapatkan maklumat lanjut psl kelebihan produk Shaklee dgn klik pd link Pengedar Shaklee yang menjual Set Bersalin Shaklee ataupun terus ke link http://vitaminibu.com/set-bersalin-shaklee/. Bagi aku, klu produk tu bagus, why not kita kongsi infonya sama2..tul tak? Hehe..

Kaylah..utk adik Ibrahim, selamat ulangtahun kelahiran yang pertama..semoga adik sentiada dibawah lindunganNya, Aminn…utk Pn Salwa, congrats sbb berjaya organize contest ni..utk kawan2 pembaca lak, jomler join contest ni..di samping memeriahkan dunia blogger, kita leh kenali lebih ramai blogger, kenali produk baru (bagi mereka yg masih x kenal Shaklee) dan klu ada rezeki, boleh menang hadiah!!!!!. (Kalau x menang pun, kita ada pengalam an join contest blog..hehe, macam aku ni..)

Website superibu.com...
website ni lebih kepada personal blog Pn Salwa...

Website vitaminibu.com.
website ni lebih kepada blog perniagaan bagi produk Shaklee..lengkap dengan semua informasi berkenaan produk Shaklee ini..


-END_

Sunday, October 13, 2013

Belajar main bowling

Story on Sunday, 6.10.2013

Story ni dah lama ditulis, tapi 'hang' dlm hp aku..tu yg malas nak update blog via hp...huhuhu

Skali lagi, aku n En faiz decide family outing kali ni kat alamanda..mula2 kitorang tgk wayang. Hari tu citer kartun yg ada hanya Cloudy with a Chance of Meatballs 2..so utk anak2, kami layan je ler.. baru je 15 minit movie start, aku dah dengar bunyi dengkur En Faiz...hihihi...xpelah, yg penting anak2 enjoy..

Lepas habis wayang, amar request nak main game kat pusat hiburan keluarga tepi panggung wayang tu.. aku x suka sgt masuk pusat hiburan tu sbb bising!! so, aku ajak meera n yana main bowling....hihihi..


Gaya meera...

Budak genit, nana pun nak main gak..

Rupa budak hepi..

mmm...ni le hasilnya..tu pun sebab aku amik line yg ada pagar..kalau tak hasilnya maybe 0..hihihi..
x pelah, yg penting anak2 enjoy..lagipun, weekend le masanya utk kita spend masa dgn anak2.. tul tak?


Wednesday, October 9, 2013

Jom puasa di bulan Zulhijjah

Aduhh..baru kul 1 tghr tp aku dah rasa lembik. Ni ler penangan bila dah lama x puasa..

Aku teringat dulu2 arwah ayah n ustaz/ustazah masa kat sekolah ada ajar betapa besar fadilat puasa di bulan zulhijhah ni..so, aku pun amik kesempatan ni utk puasa...klu korang nak tahu lebih psl fadilat puasa ni boleh tgk kat http://shafiqolbu.wordpress.com/2011/10/28/amalan-puasa-bulan-zulhijjah/.

Hehe..aku malas nak menaip satu2..lgpun dlm internet pun byk..

haa..ni dia.....hihihi, aku printscreen utk korang dr blog faina989.blogspot.com. thanks utk saudari faina sbb share info ni..

Wednesday, October 2, 2013

Tq En Faiz for the lovely besday present:)

Tahun lepas aku ada story psl aku dpt hadiah besday handbag. Tahun ni aku ingatkan xde hadiah besday sbb bulan 8 yg lalu, en faiz dah belikan aku hp baru..samsung SIII Mini. Masa beli hp tu, en faiz ckp yg itulah hadiah besday aku..

Tetiba on pg ahad 29 sept yg lepas en faiz bg aku hadiah besday...hehe, kali ni hadiah  wallet lak..


Hmmm, ni first time aku ada koleksi wallet brand oroton.
bila aku tanya harga, confirm En faiz xkan jwb..cuma aku tahu yg dia beli kat Johor Premium Outlet (JPO) masa dia outstation last time.

So, aku pun Google cr psl product ni. rupanya international brand gak...huahuahua..jakunnya you Jijah (hihihi)....
kot2 ler korang berkenan ngan brand ni, bolehler tgk website Oroton or blog.oroton.com. Setakat ni ada 5 store oroton kat Malaysia iaitu di The Gardens, KLCC, JPO, 1 Utama n Pavilion...

Anyway, thanks a lot my dear hubby...luv u so much!!!! Moga cinta kita sentiasa diberkatiNya..

Celebrate besday di Gold Coast Morib

Voucher utk pakej cuti2 di Gold Coast Morib (GCM) ni dah lama aku beli..x silap aku bulan jun yg lepas kot..

Asalnya, aku plan nak pegi tmpt ni bulan november depan..tapi, tetiba dlm pertengahan bulan september yg lepas, en faiz ajak utk pegi tmpt ni masa besday aku iaitu 29hb september.
So, aku pun booking utk that date..family cikun n ayu pun join sekali..

Aku bertolak dr bangi dlm kul 11 pg and sampai pantai Morib kul 12tghr. Dsbbkan awal lagi, kami lepak kejap di pantai morib sambil mengisi perut.

Then kami gerak ke GCM. Jarak pantai morib n GCM ni dlm 5 km gak.. sampai kat hotel, receptionist inform yg kunci bilik bo ambil kul 3pm..lambatnya!!!! Aduhh..so aku bw anak2 jln2 tepi pantai....

Angin kuat sangat..best wooo...:)

Anak2 mmg x bg mama n abah nak berdua2an..huhuhu

Sempat lg budak2 ni main pasir

Tu diaaa....ramai lak org queue nak ambik kunci....

Ni dia bilik aku..bilik no 1210. Siap katil bertiang lg..hihihi, boleh ler aku buat tarian tiang kan..oppppssss..hehehe

Tv pun besar gak..(sila abaikan hiasan sampingan tu :))

Balkoni pun ada set kerusi...

View dr balkani bilik aku (site kiri)

View dr site kanan..not bad kan...

Haa..ni yg terbaik..private jakuzi di setiap bilik..Best woo...(sila abaikan 2 model tu...x cukup umur lg tu..hihihi) 

Nampak je kolam air tu, anak2 dah melalak nak main air...mera n yana mmg enjoy main air...mera mmg dah hilang fobia kolam air, malahan terlebih berani lak.. aku yg asyik menjerit panggil dia..huh, mesti org lain kata aku garang...

x kisahler org nak kata apa, yg penting anak2 selamat..huahuahua... amar lak x berani nak naik gelungsur tu...setakat main kat tempat cetek je ler.. terbalik lak sifat anak lelaki n anak perempuan aku...(sambil garu kepala konfius...)

Sesi melayan anak2 main air..

Mera nak ikut gak gaya abah...

Abah n mera tgh enjoy..amar lak tgh kecut perut tu....Hihihi...

Huhuhu..besttttt...i like this picture!

Tu ler budak terlebih berani... lbh 10 kali gak dia naik benda ni...

Mlm tu, kitorang dinner di restoran Juvita Seafood. Okay gak ler.. cuma x sempat nak amik gambar dek sibuk melayan anak2...

balik hotel,  aku terus siapkan yana n mera utk tido. Dlm sibuk2 tu, tetiba aku dgr org nyanyi lagu besday dr luar bilik...huuwaaa..rupa2nya En faiz buat surprise le plak...terharunya saya....

Malunya I....hihihihi...kek chocolate brownies tu dari secret recipe. Sedap!!!!

Thanks kekawan!!!!

Thanks kekawan sbb sudi menceriakan hari jadi I...hihihi...

Esoknya, dlm kul 8pg, kami turun breakfast. Makanan yg disediakan pun best, banyak pilihan dan berbaloi le jugak..
lepas kenyang melantak, kami naik bilik and tukar baju mandi..kali ni mmg main air puas2...kul 11pagi, kitorang naik bilik untuk kemas barang sbb kul 12tghr dah kena checkout...

Lepas checkout, kami bertolak balik..sampai area banting, kami singgah jap Kerepek House utk memborong kerepek.. then, terus balik Bangi...selamat tinggal GCM, semoga kita ketemu lagi di lain masa...:)


There was an error in this gadget

Renungan sejenak

Usaha yang bersungguh-sungguh pasti akan membuahkan kejayaan kecuali dengan takdirNya; yang terselindung seribu satu hikmah disebaliknya.