Sunday, May 29, 2016

Ameera dan Disleksia



Dari kecil, Ameera ni senang dijaga. Dia bukannya jenis yang suka merengek. Cuma, aku sedar yang ameera ni agak lambat bercakap berbanding abang dia. Sampai umur 4 tahun pun, aku masih tak faham apa yang dia bebel.

Dari umur 3 tahun, Meera ni jenis semangat nak ikut abang pergi sekolah, So, seawal 4 tahun aku dah hantar meera ke tadika. Kagum sungguh aku tengok dia tak menangis pada hari pertama sekolah.. Alhamdulillah, bila dah mula bergaul dengan kawan2, meera dah mula boleh sebut perkataan dengan jelas lepas 3, 4 bulan mula bersekolah. . 

Masa meera umur 6 tahun, husband aku ajak aku tengok ceriter 'Star on the Earth' lakonan amir khan. Cerita ni pasal seorang budak disleksia yang disisihkan oleh ayah dan cikgu-cikgu disebabkan sikap pelik dia. Tapi, seorang cikgu yang memahami masalah budak ni berjaya mengubah keadaan walaupun banyak halangan. Lepas tengok cerita ni, baru ler aku dan husband faham masalah ameera ni. Rupa-rupanya anak aku ni ada simptom disleksia. Lepas tu, aku mula ler ’google’ untuk cari info-info pasal disleksia ni. Alhamdulillah, meera ni still level minor disleksia. Maksudnya, meera ni still mudah untuk dibentuk dan dilatih. Kalau level major disleksia, budak tu perlu didikan khas dari yang pakar. 

Masa sesi berjumpa parents untuk dicuss prestasi anak, cikgu inform aku yang ameera masih tak kenal huruf dan tak boleh membaca walaupun dah berumur 6 tahun. Aku cuba ajar di rumah, tapi tak berjaya sebab mengajar budak disleksia ni memang mencabar. Kalau tak cukup sabar, memang nak mengamuk jer. Budak disleksia ni pulak.. tak boleh pressure, bila pressure je, terus diorang 'blank'. 

So, aku pun try tanya cikgu tadika dia ada tak yang sanggup jadi personal tuition teacher untuk ajar ameera ni kenal huruf. Alhamdulillah, akhirnya ada sorang cikgu tadika meera tawar diri untuk ajar meera. Nama cikgu ni Cikgu Ain. Aku story semua problem meera pasal disleksia ni pada cikgu Ain. Cikgu Ain ni memang lembut dan sabar sangat layan karenah meera. Dan akhirnya selepas 5 bulan, ameera boleh membaca buku walaupun tak berapa lancar. 

Daripada semua simptom dyslexia yang aku google, simptom yang ada pada ameera seperti berikut:
  1. Mempunyai sejarah lewat bercakap (4 tahun baru boleh bercakap)
  2. Tersalah pakai kasut
  3. Cuai di dalam pergerakan “clumsy” dan mudah jatuh (meera selalu je jatuh bila berjalan)
  4. Sukar untuk mengikut arahan yang panjang pada suatu masa
  5. Pertuturan yang tunggang langgang seperti “padah sawi” untuk sawah padi
  6. Keliru antara kiri dan kanan
  7. Tulisan tangan yang tidak kemas dan mempunyai banyak huruf/ perkataan yang terbalik (contoh huruf b/d, u/n, p/q, m/w )
  8. Tidak boleh menyalin daripada papan putih / papan hitam dengan betul
  9. Sukar mengenal masa/ membaca jam
  10. Sukar mengingati turutan sesuatu perkara. Contoh: turutan hari Isnin-Ahad,  bulan Januari – Disember.
  11. Berasa mudah penat kerana menggunakan konsentrasi dan tenaga yang tinggi  tetapi membuahkan hasil yang sedikit. Oleh yang demikian kanak-kanak mungkin akan mengelat apabila tiba masa untuk belajar. 
Satu lagi, meera ni suka berfikiran ala cermin. Maksudnya, dia suka tulis or lukis terbalik macam dalam cermin. Contohnya, korang tengok cara dia tulis nama pada kertas exam ni..


Faham ke apa yang dia tulis? hihi.. Aku try letak kertas ni tepi cermin, baru ler nampak nama Nur Amira Farhana, kelas 1c4. Aduhhh...mesti cikgu dia pening baca..huhu

Nasihat aku pada parents yang rasa anak dia dyslexia, sila ler tonton movie 'Star on the Earth' lakonan amir khan. Anak disleksia ni bukannya OKU, sebaliknya mereka adalah permata yang amat berharga. Kalau kita pandai didik mengikut cara yang sesuai, mereka akan jadi sesorang yang amat ISTIMEWA sebab mereka ni suka berfikir 'out of box'. Ramai saintis yang berjaya mempunyai masalah Disleksia. 







Tuesday, May 24, 2016

Layan Mee Ketam di Parit Tiga Puluh, Kuala Kurau

Masa cuti kat kampung haritu, aku sempat ajak adik aku gi pekena mee udang dan mee ketam di Gerai Parit Tiga Puluh, Kuala Kurau.

Sebelum ni, dah ramai kawan2 aku tanya pasal tempat ni. Tapi, aku tak dapat nak komen sebab tak pernah jejak walaupun tak jauh dari rumah aku. huhu.. 

Kedai ni dibuka dari pukul 10 pagi hingga 10 malam. Isnin tutup yer.. abaikan yer kain rentang yang agak lusuh..)-

Lokasi gerai tu betul-betul kat tali air ni

Ruang parking agak banyak gak

Excited anak-anak aku tengok anak ikan todak dalam sungai tu

Kedai ni ada dua ruang. Ni ruang sebelah kiri dapur.

Dapur betul-betul kat kain rentang tu

Ni pulak ruang sebelah kanan dapur. Masa kitorang datang tu dlm pukul 12 tengahari lebih, ruang ni agak penuh. Mungkin sebab ruang ni lebih selamat sebab ada pagar kat sekeliling

So, kitorang duduk le ruang sebelah kiri tu. ruang ni open sikit..bahaya kalau anak kita jenis hiperaktif..kang ada yang terjun dalam sungai belakang tu...huhu

Anak sedara aku sedap je tido walaupun tengah panas..hikhik. Mak dia keje, so, kitorang culik anak dia bawa sini. 

Kat depan gerai tu, ada gerai kecil jual air tebu dan air kelapa..pergghhh, sedap woi layan air ni masa tengah panas2 terik ni.. tengok betapa nikmatnya adik aku sedut air tu, bini kat sebelah pun dia tak peduli..kihkih

Tu menu-menu yang ada.. yang goreng2 ada selepas pukul 3 petang. 

Ni yang kitorang order. Mee udang biasa RM4.50 jer. Mee ketam  tu RM16. Harga mee ketam ni ikut saiz ketam. Masa kitorang datang, semua saiz ketam besar2..

Rasa? Hmmm... Ketam tu memang fresh..manisssss sangat isi ketam tu. Mee tu sesedap rasa ;)

Belangkas hidup pun jual kat sini.

Ni lak ketam nipah hidup, RM70 sekilo..

Untuk yang nak mencuba, sila ler ke tempat ni.. 


Sunday, May 22, 2016

Satu hari di Cameron Highlands.. sambut besday My Hubby

Lepas setel kenduri adik aku di Bandar Seri Iskandar bulan lepas, aku tak terus balik KL. Kitorang lepak dulu kat homestay D'Usrati milik abang aku. Homestay ni terletak betul-betul dekat area RTC Gopeng. Memang puas hati menginap kat homestay ni kalau korang nak bercuti area Gopeng/Simpang Pulai/Ipoh. (Sempat lagi promote..hehe)..

Esoknya, pukul 8 pagi kami keluar dan terus ke rumah abang aku yang terletak tak jauh dari Exit Tol Simpang Pulai. Lepas serah kunci, kami terus gerak naik ke Cameron Highlands guna jalan Simpang Pulai.

Disebabkan masa tak banyak, kami hanya singgah ladang teh Cameron Valley, Lavender Garden, Big Red Strawberry Farm dan Ladang teh Cameron Bharat. Pastu, kami terus turun lalu jalan Tapah.. Sampai Bangi dah pukul 9 malam. Pengsan terusss..huhu

Destinasi 1 - Ladang Teh Cameron Valley.
Cameron Valley ni terletak sebelum sampai Tringkap. Masa kitorang sampai ni, awal lagi dalam pukul 10 pagi. so, tak ramai orang ler..







Destinasi ke 2 - Lavender Garden

Lavender Garden ni terletak tak jauh dari Cameron Valley tadi. Sekiranya dari Simpang Pulai, lokasi Lavender Garden ni terletak sebelum Tringkap.

Dari jauh boleh nampak logo besar Lavender Garden tu

Zoom dekat sikit. Yang beratap putih tu hingga ke atas bukit tu semuanya Lavender Garden. Walaupun berbukit, tapi laluan dia agak selesa untuk didaki 



Kaunter bayaran. Dewasa RM8, kanak-kanak RM5. Sila abaikan model tu yer )-

Masuk dari bawah tu. Ni kat bahagian atas first level.. 

Mama nak gak bergambar dgn anak2

Berjaya gak muatkan semua walaupum yana nampak muka je..hihi. Maklumler takde monopod,...hmmm

Lepas kawasan pokok lavender tadi, kita akan lalu lorong ni untuk naik ke level seterusnya.. cantik je view pokok2 kat sini

Pokok seri pagi ni memang ditanam kat lereng bukit antara lorong yang akan kita lalu..

Ni ruang untuk 'Love Chain'

Rumah labu..

Lepas lorong hijau tadi, kita akan sampai kawasan kafe..kat hujung kafe, ada ruang ni..cantik kan? Yana tu gigit jari sebab takut tinggi..ler, gayat rupanya..huhu


Lepas tu ada area hobbit ni lak... yana takde dalam gambar sebab takut gayat nak berdiri tepi pagar tu. 

Sempat lagi diorang pujuk abah belikan aiskrim strawberry kat sini..

 
 Ni area yang kat atas lagi..Ada kincir air lagi

Nampak belakang tu? hihi..ladang daisy.. boleh petik kalau nak beli. Sekuntum RM2. 

Antara pilihan yang ada..

Aku pilih 6 kuntum. Dapat beli 5, dapat free 1. 


Destinasi 3 - The Big Red Strawberry Farm

Lokasi wajib untuk bergambar

Ni gambar masa kitorang datang Cameron tahun 2013. Masa ni yana kecil lagi. I dan En Suami pun masih bersaiz agak kecil lagi..kihkih 

Cukup2 tiga..mmmm



Adik tak cukup tinggi lagi. So, berdiri kat tengah jer.

Posing lagi.. siap paksa mama ambil gambar

Layan je ler.

Celah-celah pokok salad. Kat sini, diorang akan petik pokok salad yang dah besar dan terus jual. Satu pokok RM3. 2 pokok RM5. 

Kat atas sekali ada cafe. Dalam banyak-banyak makanan, maggi yang diorang pilih... Tapi, best woo makan maggi panas2 time sejuk2 ni..hihi

Cake untuk besday boy

Tu dia...semua berkonsepkan strawberry..

Besday boy tengah makan kek... :)


Untuk destinasi ke 4 kami iaitu Ladang Teh Cameron Bharat, kami tak ambil gambar sangat sebab dah penat..huhu..



There was an error in this gadget

Renungan sejenak

Usaha yang bersungguh-sungguh pasti akan membuahkan kejayaan kecuali dengan takdirNya; yang terselindung seribu satu hikmah disebaliknya.