Monday, December 26, 2016

Hero Mama dah Bersunat

Bulan Disember ni memang banyak story nak di post sebab banyak sangat program yang dibuat, Tapi, hmmm...macam tak caye je aku ni rajin nak menaip..hihi

Tapi, story pasal sunat ni kena post gak sebab ni peristiwa penting dalam hidup Amar. Tarikh di mana anak lelaki mama ni didewasakan.. hihi.. nnt Amar dah besar, boleh dia baca story dia sunat kat sini. 

Amar bersunat dengan 2 lagi kawan baik dia dari kecil, Najmi dan Aqif. Hasil bincang dengan Mak Aqif danMak Najmi, kami pilih date 2 Disember 2016 (Jumaat) untuk sunat 3 hero ni. Ambil berkat hari Jumaat katakan (yang sebenarnya, tarikh ni je paling cepat yang ada..sbb tarikh awal yang lain dah fully booked hehe )-..

Sehari sebelum tu, Tokma, Che Long dan Cupie selamat sampai ke rumah aku dari Kota Bharu. Gigih tau Tokma datang naik Bas Bharu untuk jaga orang bersunat ni.

Pada hari kejadian tu, kitorang buat makan2 sket untuk meraikan orang bersunat ni. Lepas solat Jumaat, family Najmi dan Aqif datang rumah aku. Dalam pukul 3.45, kami bertolak ke Hospital An-Nur. Masa ni Amar relaks jer, siap request nak sunat first. 

Muka cuak sebelum sunat.. masa ni dok tunggu nak daftar

Lepas daftar, nurse suruh budak-budak ni timbang berat dan tinggi. Hospital ni hanya ambil 4 orang jer untuk berkhatan dalam satu hari. Ikut booking list, Najmi nombor 2, Aqif No.3 and Amar no. 4. 

Excited nak tau berat masing-masing ;)

Masa kami sampai, ada sorang budak tengah berkhatan. Lepas budak first tadi setel, Najmi masuk bilik berkhatan. Lepas dalam 20 minit, Najmi keluar. Muka Najmi kerut le sket..tapi. dia kata okay. 

Then Aqif masuk. Lepas 5 minit jer, dengar Aqif jerit sakit2!!!. Aduhh..Amar yang dok tunggu kat luar ni, terus pandang aku dengan muka cuak. Aku pun cuak takut Amar gabra. Aku terus suruh amar solat asar dulu supaya dia tak dengar Aqif jerit2 tu.. 

Lepas Aqif selesai, nurse panggil Amar. Nak masuk bilik berkhatan tu, Amar sempat cakap kat aku...Abang rasa takut pulak le Mama. Adeehh...

Lepas dah ready baring, doktor cucuk ubat bius...Amar terus jerit..Aduh!!!, sakit ler.. Gulpp!!, Bermula ler drama Amar kat dalam bilik khatan tu. Kalau aku rakam, confirm ler video tu viral macam video budak bersunat dlm fb tu..hihi..

Semua jenis ayat dan jeritan ler keluar dari mulut Amar.
Abang tak nak sunat! Abang tak nak sunat!
Doktor jangan sentuh xxxx saya!!!
Doktor, jangan laser xxxx saya!!
Doktor, jangan jahit xxx saya!!!

Adehhhh... Air mata x payah cakap ler, meleleh-leleh. Tangan dia dok tarik kepala aku suruh peluk dia. Aku dan Suami rasa kelakar lak tengok dia nangis2 sebab dok terbayang dia punya lagak berani sebelum datang Hospital tadi. Nampak je aku sengih, lagi le Amar bengang..hahaha!!!

Kalau Najmi dan Aqif kena 4 jahitan je, Amar lak kena 6 jahitan sebab darah banyak. Maybe sebab dia banyak gerak banyak doktor tengah laser n jahit tu. Hmmm..rezeki ko le Amar..hikhik

Lepas keluar bilik Khatan, terus gi ambil ubat dan bayar. Kos khatan secara laser di Annur ni dalam RM185.

Balik rumah, terus bagi Amar ubat dan suruh dia baring rehat. Suami cakap, kalau le dia tahu seteruk ni Amar berkhatan, baik khatan je terus masa beranak dulu...hakhak.. xpelah, yang penting dah selesai.. J

Tu ler kejenya sepanjang berpantang Khatan ni, ngadap tab. Bila tab habis bateri, ngadap PS3 lak.. huhu. 
Si adik setia je teman abang (baik kejap je tu...)
# untuk mudahkan pergerakan Amar, aku guna cawan polisterin yang dipotong bahagian bawahnya. Letak cawan tu elok2 keliling xxxx, then letak selotape supaya cawan tu x bergerak. So, bila pakai kain pelikat, kain tu xde ler kena xxxx. Dia nak gerak gi toilet pun senang. :) 

Fuhhh..Alhamdulillah, lega sesangat bila urusan bersunat ni selesai.


There was an error in this gadget

Renungan sejenak

Usaha yang bersungguh-sungguh pasti akan membuahkan kejayaan kecuali dengan takdirNya; yang terselindung seribu satu hikmah disebaliknya.