Wednesday, October 24, 2012

Memori di kolam renang

Ishhh…berdebar jantung aku bila teringat hal ni…kalau boleh diputarkan masa, aku akan pastikan hal ni takkan terjadi dalam sejarah..namun, tak semua yang dirancang berjalan mengikut kehendak kita…
 
Alkisahnya bermula apabila  aku terlibat dengan discussion bersama pengusaha TASKA Dual Permataku, Puan Azura berikutan cadangan penubuhan taska di SAINS on last 5.10.2012. Puan Azura ada story mengenai kelebihan anak di TASKA berbanding anak yang dijaga di rumah.. antaranya anak di TASKA lebih terdedah kepada kemahiran aktiviti luar yang boleh membantu perkembangan minda mereka..

Memikirkan yang anak-anak aku ni kurang pendedahan aktiviti luar disebabkan asyik terperuk di rumah dengan bibik, so..esoknya aku decide bawak diorang pegi mandi kolam renang di UKM…Adik aku Ajai yang datang bercuti pun kena angkut sekali ke kolam.. Disebabkan dah ada Ajai dan Bibik utk bantu aku jaga anak-anak, Faiz pun decide nak pegi jogging kat trek UKM lepas drop kitorang kat kolam renang UKM.

Bukan main happy anak-anak bila sampai kat kolam renang..Macam biasa, meera terus terjun masuk kolam dan main air tanpa rasa takut… Yana lak just main air kat tangga tepi kolam. Amar masuk gak dalam kolam, tapi just main dekat2 dgn aku… aku inform bibik minta dia perhatikan meera sebab aku tgh jaga si Yana dan Amar…takut terlepas pandang lak pada si Meera yang ke sana-sini main air..walaupun diorang mandi kat bahagian kolam kanak-kanak, tapi kolam tu ada dua bahagian, satu yang cetek (~0.5m) utk kanak-kanak yang kecil dan satu lagi yang dalam sedikit (~1 meter) utk kanak-kanak yang lebih besar..risau gak kalau si Meera tu terlepas ke kolam yang lebih dalam tu….

 Meera (berbaju hijau) dah tak ingat mama bila masuk kolam...

 Dah puas main air, Meera menyakat Yana dgn simbah air pada Yana yang lepak tepi tangga kolam..

Meera tgh ready untuk buat aksi terjun dalam kolam..

 Lepas kena marah ngan mama, baru Meera duduk lepak ngan adik..

 Tak lama pun, terus Meera terjun dalam kolam balik..

 Amar macam biasa, cool...tak berani pun dia nak gi jauh-jauh..katanya takut jatuh dalam air..

 Meera yang ke sana-sini

 Amar sempat posing..

 Sibuk je amar suruh snap gambar dia..

 Yana main air tepi kolam je..

 Meera pun nak mama snap gambar dia.. (kolam tempat meera berdiri ni cetek je, tapi kolam kat belakang meera tu yang dalam..)

Meera yang cool macam mama..hehe
.
Ajai lak lepak tepi kolam, bawah pokok kelapa sambil melayan perasaan..
 
Lepas 30 minit, aku ajak anak-anak balik.. tapi, meera dan amar cakap nak mandi lagi.. so, aku layan  jelah permintaan diorang.. 

Tgh aku sibuk melayan Yana dan Amar main air, tiba2 bibik tanya aku mana meera? Aku pandang sekilas ke kolam, meera takde!!! Tiba2 aku Nampak baju hijau meera timbul kat area kolam yang dalam tu.. Ya Allah, berderau jantung aku!!! Bibik terus lari terjun ke kolam dalam tu.. aku pun terus terjun.. baru dua langkah dalam kolam, aku teringat Yana kat tepi kolam!! Kalau aku tinggalkan Yana dan Yana ikut aku masuk air..jadi cerita lain lak,… aku terpandang Ajai yang melepak bawah pokok kelapa.. aku terus jerit panggil Ajai minta dia jaga Yana..Ajai terpinga-pinga bila tengok aku dah masuk dalam kolam… Meera dah tenggelam timbul lebih kurang 5 kali bila aku angkat dia dari air…. Ya Allah, hati aku hanya minta Meera selamat je…Sampai kat tepi kolam, Meera batuk2 dan terus muntah… Lepas pastikan dia okay, aku minta bibik bawa dia ke tandas tukar baju dia…

Lepas siapkan Amar dan Yana, aku call Faiz suruh ambil kitorang… lastly, bibik n aku balik dalam keadaaan basah sebab tak bawa baju salin…maklumler, semuanya berlaku di luar perancangan..
Niat asal nak bagi pendedahan pada anak2 bertukar tragedi… tapi yang penting, Meera selamat…bila fikirkan balik, biarle anak-anak  terkurung di rumah..asalkan mereka selamat… Mungkin lepas ni, aku akan buat aktiviti yang lebih selamat kot… Ajai cakap, dia rasa macam dalam drama je bila tengok aku dan bibik terjun dalam kolam dan selamatkan Meera….

Sampai ke hari ni, bila tengok air atau kolam atau tiba-tiba je, meera akan cakap..”Mama, jangan pegi kolam lagi tau..akak takut…” .. Rasa bersalah sangat sebab Meera jadi trauma dengan air….  Dalam getar, aku jawab “Ye sayang, mama ada dengan meera…jangan takut, Mama sayang Meera”. Ya Allah, Ko letakkanlah anak-anakku dalam lindunganMu, sesungguhnya Kau lah yang berkuasa atas segala-galaNya… Kita hanya mampu merancang, tapi Dia yang menentukan segalaNya…

1 comment:

Raja Norli said...

ya..allah.. perkara yang paling saya takutkan.. pasal kolam.. apa2 pun berhati hati la.. walaupun air kolam nampak tenang..dan anak kita tahu macam mana berenang.. kita masih kena ada dengannya ketika di dalam air..

There was an error in this gadget

Renungan sejenak

Usaha yang bersungguh-sungguh pasti akan membuahkan kejayaan kecuali dengan takdirNya; yang terselindung seribu satu hikmah disebaliknya.