Tuesday, October 30, 2012

Aidiladha di kampung halaman..

Raya Aidiladha tahun ni disambut di Parit Buntar Perak. Utk elakkan stuck in jam, kitorang bertolak pukul 4 pagi hari raya dan selamat sampai di kampung halaman pukul 10 pagi. Lepas mandi, semua anak-anak siap berbaju raya...Tapi, bila berganjak waktu zohor, baju kurung Yana dah hilang dek kotor dengan hidangan raya...

Lepas asar, kitorang bergerak ke rumah maktih dan makdak di Parit 310. Rumah maktih ni adalah rumah peninggalan arwah nenek... yang mana zaman kanak-kanak aku banyak dihabiskan di rumah nenek...

Bukan main happy anak-anak masuk kampung..Bibik pun seronok semacam je... Aku sempat snap a few pictures masa kitorang jalan kaki dari rumah makdak ke rumah maktih...Amar takde dalam gambar sebab dia ikut Pakjangnya naik motor..Abahnya plak sibuk berborak sampai tak ingat nak balik...

Ni adalah gambar jalan dari rumah maktih ke rumah makdak... berjiran je...parit kat sebelah kanan Yana (kat sini parit macam ni lebih dikenali sebagai 'palong') merupakan  tempat aku mandi masa kecik-kecik dulu... rumah kat belakang tu adalah rumah makdak... time ni, pokok padi masih kecik..so, nampak hijau je..

Meera sempat berposing

Tak puas lagi si Meera ni berposing..

Yana yang tgh excited tgk air dalam parit..

sempat lagi diorang mengutip batu kat tgh jalan tu..

seronok tgk anak2 happy..

Penat mengejar Yana yang asyik mengacah nak masuk dalam parit

cantik view di kampung ni..

karenah anak-anak kesayangan..

No comments:

There was an error in this gadget

Renungan sejenak

Usaha yang bersungguh-sungguh pasti akan membuahkan kejayaan kecuali dengan takdirNya; yang terselindung seribu satu hikmah disebaliknya.