Monday, June 27, 2016

First day urus anak gi sekolah lepas bibik balik kampung

Semalam, Ahad-25.6.2016, bibik dah selamat balik ke kampung dia di Wonosobo, Jawa Tengah...
Walaupun anak-anak sedih sebab bibik dah takde untuk tolong diorang tapi diorang faham yang bibik kena balik sebab nak jaga anak dan cucu bibik. Dari dua bulan lepas aku dok set mind anak-anak supaya diorang kena ready untuk kehidupan tanpa bantuan bibik...

So, hari ni anak-anak mula ler belajar mengenal 'transit' dan 'daycare'. Baju untuk sekolah petang , beg sekolah dan kasut semua kena prepare dan letak di pusat transit untuk si abang dan si kakak. Yana pula, set pakaian untuk tukar lepas habis sesi sekolah tadika. Kelam kabut sket le aku pagi ni, tapi Alhamdulillah semuanya lancar.. maybe sebab anak-anak bangun awal untuk sahur, so terus boleh mandi dan bersiap.

En suami pun banyak bantu pagi ni. Terima kasih bang... :)
Hopefully hari-hari seterusnya lancar buat kami sekeluarga..

Untuk bibik Kasiyam, terima kasih atas perkhidmatan yang cemerlang selama tiga tahun ni. Anak-anak semua sayang bibik...





InsyaAllah, ada rezeki kita bertemu lagi ye bik..



Thursday, June 9, 2016

Eh..Eh, gambar I ada dalam majalah ler...

Kihkih..macam poyo kan? bukannya apa pun, kecik je gambar aku terselit dalam majalah tu..tapi, happy macam orang dapat hadiah loteri lak kan..hihi

Sebenarnya terkejut sebab kakak ipar aku (tuan badan punya cerita) tak inform pun yang cerita pasal dia ni akan masuk majalah. So, macam surprise le... Satu lagi, happy sebab kakak ipar aku masukkan sekali gambar family, rasa macam dihargai gitu..hihi..

Meh aku story sket pasal kakak ipar aku ni..aku panggil dia Kak Ah jer. Husband Kak Ah ni meninggal 8 tahun lepas sebab komplikasi jantung. Sejak tu, Kak Ah ni berstatus ibu tunggal, Dia le mak, dia le ayah pada anak tunggalnya, Cupie.. Walaupun berkerja sebagai cikgu AddMaths, Kak Ah ni minat menulis novel. Setakat ni dah 3 novel dia tulis.. InsyaAllah, novel ke 4 akan menyusul kelak..

Satu lagi yang penting, Kak Ah ni masterchef dalam keluarga kami. Dia masak jenis campak-campak je. Tapi, hasilnya...SUPERB!! Kalau balik kampung, aku tukang mengemas jer..bab masak2, bagi je pada Kak Ah ni.. ajaib sungguh!! dalam 30 minit, meja yang kosong dah penuh dengan macam-macam jenis makanan...tu ler yang menyebabkan badan aku dan suami makin dipam2.. hehe, salahkan Kak Ah lak...  kalau korang nak resepi, gi ler klik blog Kak Ah mamacupiecorner.blogspot.com.  

Ni ler kakak ipar I..

Nampak tak gambar I yang se'coet ' je tu? kihkih..

Majalah Mingguan Wanita keluaran 10-16 Jun 2016

Untuk Kak Ah, semoga terus tabah dalam menongkah dugaan dunia...InsyaAllah, semuanya akan terbalas di sana kelak...

Untuk semua, selamat berpuasa yer :) 

There was an error in this gadget

Renungan sejenak

Usaha yang bersungguh-sungguh pasti akan membuahkan kejayaan kecuali dengan takdirNya; yang terselindung seribu satu hikmah disebaliknya.