Wednesday, December 30, 2015

Seminggu cuti di Parit Buntar...Aishah Kawin

Alhamdulillah, selesai sudah minggu yang memenatkan..

18.12.2015 (Jumaat), balik dari ofis, aku terus mengemas dan masukkan barang dalam kereta. Setel  kunci rumah, aku terus hantar bibik ke bus stop. Call husband cakap yang aku dah nak gerak balik ke Perak...banyak betul amanat yang en faiz bagi. Almaklumler, ni kali pertama lepas 9 tahun kitorang kawin, En husband benarkan aku drive balik kampung tanpa dia. Susah gak nak yakinkan en husbandutk bagi kebenaran kat aku. Kalau boleh, dia suruh aku amik tiket bas jer..tapi, disebabkan aku nak duduk kampung seminggu, susah kalau takde transport. en husband takleh balik hari tu sbb dia kena keje esok.. aku lak mesti balik sbb adik aku nak nikah lepas zohor sabtu tu..

Alhamdulillah, perjalanan aku tiga beranak (amar takde sebab dia ikut tokma balik kelantan) lancar. Cuma traffic slow sket kat area behrang – ipoh sebab jalan 2 line jer..pastu ada accident lak kat sekitar tapah dan ipoh..meera dan yana banyak main ipad jer sbb aku dah warning jangan ganggu mama drive..Cuma, diorang asyik tanya kita dah sampai mana? So, aku kena jadi ala-ala tourist guide update setiap tempat yang kitorang tengah lalu tu..huhu..

Malam tu, kitorang pakaikan inai pada Aishah dan sibuk packing kuih untuk goodies tetamu. Semua tidur lewat malam tu, rasanya pukul 3 pagi baru aku dapat letak kepala atas bantal. Terussss....dengkur...kihkih

Pagi sabtu, kami adik beradik dah sibuk prepare untuk masak mee kari bagi hidangan majlis pernikahan petang tu.. Dalam pukul 11 lebih pagi, aku mula tugas jadi mak andam lak...hahaha...ni gara2 adik aku taknak upah makeup pengantin. So, kakak dia ni ler yg jadi bidan terjun..dah lama aku tinggal dunia alat2 makeup ni, so...terhegeh2 le sket nak conteng muka aishah ni... masa tunang dulu, aishah tak sempat nak belajar pakai contact lense. Tapi, aku dah warning dia untuk belajar pakai contact lense gak masa kawin ni. Lepas 1 jam menconteng muka si aishah ni, mak aku inform yang aku kena iring aishah ni masa dia akad nikah.. aduhhh, jadi bidan terjun lagi...huhu  

Sebelum ni, kalau ada majlis kawin, aku akan jd org kuat di dapur jer sbb kakak tikah aku yg akan jadi pengiring pengantin..tapi, kali ni dia ada anak kecik. So, aku ler yg jd bidan terjun..
Alhamdulilah, lepas 2 kali akad, Aishah jadi isteri orang ..

-          
Aishah dan husband 


Malam tu, En Faiz sampai dari KL...kami semua sibuk untuk last preparation untuk majlis esok..

Ahad, untuk majlis walimatulurus sebelah pengantin perempuan, lagi sekali aku jadi mak andam bidan terjun...lagi sekali gak, aku kena iring pengantin dan uruskan semua rombongan peneman...segan wehh, selalunya pengapit pengantin ni muda dan cun, tapi ni pengapit tua..huhu

-        


Pengantun dengan pengapit tua..kihkih 
 
Selesai majlis, petang tu jugak En Faiz terpaksa gerak balik KL sebab esoknya dia kena masuk ofis..hujung tahun ni, En Faiz mmg busy...tinggal ler aku dan 2 anak dara di Perak..Hari Selasa dan rabu , EN Faiz kena outstation ke Kuantan lak. Lepas setel keje di Kuantan, dia terus ke Kota Bharu untuk amik anak teruna aku yang tengah seronok bercuti di rumah tokmanya. Almaklumler, cuti sekolah dah nak habis..baju sekolah dia pun belum beli lagi.

Majlis sebelah lelaki buat sabtu minggu seterusnya. Disebabkan ituler, aku amik cuti direct seminggu. So, sabtu (26.12.2015), untuk majlis walimatulurus sebelah lelaki, sekali lagi aku jadi bidan terjun makeup Aishah. kihkih
 -          
Tema purple  



Walaupun, tempoh masa untuk persediaan kenduri ni agak terhad, berkat kerjasama kami 10 beradik dengan ipar2 yang komited, Alhamdulillah, majlis perkahwinan Aishah ni berjalan lancar...
Pagi Ahad, aku bangun awal sebab nak mengemas barang. Lepas breakfast, dalam pukul 8.30 pagi..aklu terus gerak balik ke Bangi. Alhamdulillah, jalan masih clear walaupun kereta banyak..pukul 1 petang, aku selamat sampai Bangi..En faiz yang bergerak dari kota bharu malam tadi pun sampai dalam pukul 12 tengahhari tu. Dia singgah Kuantan dulu malam tu sebab hantar adik dia. Lepas sarapan pagi, baru dia gerak dari Kuantan ke Bangi..

Sampai rumah, aku kemas apa yang patut dan makan tengahari..pastu, aku terus pengsannnnnn.........fuhh..satu minggu yang memenatkan.................


Huhuhu..malasnyer nak keje lepas seminggu cuti...


Tuesday, December 8, 2015

Tetiba rindu..

Tengah busy buat keje kat ofis, tetiba teringat kat anak teruna. Memang biasa kot kalau mak tetiba teringat kat anak masa tengah sibuk buat keje...tapi, kali ni rasa semacam jer..maybe sebab dah seminggu kot aku dah tak bebel kat amar..hihi..maklumler sekarang ni amar ada kat kelantan.

Dia ikut MIL balik Kelantan pada 1hb yang lepas. Lagipun, cuti sekolah kan..memang dari awal lagi amar request nak balik kelantan sebab nak lepak dgn abg cupie..

Hmm...kalau amar ada, rumah sentiasa meriah sebab amar ni kuat mengusik adik-adik gak.. bila dia takde ni, yana dan meera pun sunyi sebab tak cukup kuorum nak bergaduh..huhu


Bila rindu ni, mula le nak belek balik gambar2 yang ada dalam hp.. macam poyo je kan..hihi..


Amar masa baby..


Umur 2 tahun..tembam masa ni..

Dengan abang sepupu kesayangannya, cupie..a.k.a idola kesayangan. kuat betul chemistry diorang berdua ni walaupun jarak umur diorang dekat 5 tahun gak. 
kalau berjumpa, memang berkepit je ler 24 jam..

Gaya seorang abang..dah jadi anak teruna..

Seorang abang yang penyayang. tapi, kuat mengusik gak ni... 

Sedih gak aku bila meera and yana dok tanya bila abang nak balik. bukan mama je rindu, adik2 pun rindu kat abang..hmmm..... 



There was an error in this gadget

Renungan sejenak

Usaha yang bersungguh-sungguh pasti akan membuahkan kejayaan kecuali dengan takdirNya; yang terselindung seribu satu hikmah disebaliknya.