Wednesday, September 12, 2012

Salmon Steak untuk suami tersayang


Pagi semalam, tetiba je my hubby call dan inform yang dia balik rumah awal (selalunya lepas isyak baru le si Faiz ni sampai rumah) dan dia nak makan salmon steak… sepanjang 7 tahun bergelar isteri,  ni le first time faiz minta aku buat salmon steak…confius gak aku..

Jadi, waktu lunch break, aku pun lari ke Jusco depan ofis untuk cari ikan salmon.. mak oit, mahalnyer!!! Aku baru amik 2 slice nipis, harga dah nak cecah dua puluh ringgit.... mmm, patut ler harga salmon steak mahalkan…

Sampai je rumah petang tu, aku terus masuk dapur… Aku minta Bibik bawa Yana keluar sebab Yana asyik merengek minta aku susukan dia..  Lebih kurang 45 minit kat dapur, hidangan salmon steak dah siap atas meja untuk dijamah… Alhamdulillah my hubby suka dan makan licin…(lupa nak ambil gambar pinggan kosong..hehe)

Salmon steak dihidang bersama teh O lemon suam (dalam mangkuk hijau tu, sos tambahan kot-kot faiz nak sos lebih)

Bahan-bahan untuk hidangan atas pinggan
  •  Kepingan ikan salmon
  • 1 sudu besar minyak zaitun
  • Secubit garam
  • Secubit lada hitam 
  • Brokoli
  • Tomato 
  • Lobak merah
  • Daun salad
Cara-cara
  • Ratakan ikan dengan sedikit garam dan lada hitam. Biarkan selama satu jam untuk pastikan ikan sebati dengan gram dan lada hitam. (tapi aku tak tunggu sejam pun sbb nak cepat..hehe)
  • Grill ikan dengan minyak zaitun sehingga masak.
  • Grill tomato (grill sekejap je sebab tomato jadi lembik kalau grill lama).
  • Celurkan brokoli dan lobak merah.
  • Kesemua item yang telah dimasak dihidang di atas pinggan bersama daaun salad segar.

Bahan-bahan untuk sos:
  •  2 sudu besar mentega
  • 1/2 biji bawang besar (dicincang halus)
  • 1 sudu besar tepung gandum
  • 1 cawan susu segar
  • 1/2 sudu kecil mixed herb kering
  • Secubit lada hitam
  • Secubit garam
Cara-cara:  
  • Panaskan mentega, masukkan bawang besar dan goreng sehingga layu.
  •  Masukkan tepung gandum dan kacau sehingga tepung gandum melekat pada bawang.
  • Masukkan susu segar, mixed herb, lada hitam dan garam.
  • Kacau perlahan-lahan sehingga mendidih. Matikan api dan tuang sos diatas hidangan ikan yang telah disediakan. Boleh perahkan sedikit lemon atas ikan untuk lebih rasa..

Selamat mencuba .....

Thursday, September 6, 2012

Anak Kampung


Masa first time aku dengar lagu 'ANAK KAMPUNG' dendangan Jimmy Palikat & One Nation Emcees, aku ingatkan ni lagu dari seberang (Indonesia). Rupa-rupanya Jimmy Palikat ni adalah orang Malaysia gak (Sabah bah)...

Bagi aku, lagu ni macam sweet je, mengambarkan seorang insan dari kampung yang menyedari kekurangan diri sendiri... 
Sebelum lagu ni dipopularkan semula tahun ni oleh gabungan Jimmy Palikat & One Nation Emcees, lagu asal dinyanyikan oleh Jimmy Palikat seorang je... 

Dengar lagu ni, aku terbayang pada kehidupan di kampung dulu yang penuh dengan serba-serbi kekurangan... namun kami sekeluarga bahagia dengan kasih sayang mak dan ayah...Terima kasih Mak dan Ayah atas segala-galanya!!! Bagi kami 10 beradik, Mak dan Ayah adalah anugerah terbaikdiberikan olehNya untuk kami...

Gambar ni diambil tahun 2005 (tarikh kat kamera tu salah..kesilapan teknikal kamera). Masa ni aku berumur 25 tahun dan masih anak dara (hehe)...
Arwah ayah pun masih sihat walafiat masa ni..(tetiba je rasa rindu yang teramat pada arwah ayah, huhuhu....)


Jom kita view lirik lagu bagi kedua-dua version:

Lirik Lagu Tanak Kampung (Versi Melayu) -Jimmy Palikat

Memang aku ini anak orang miskin
Tiada apa-apa yang dapatku berikan
Engkau memang cantik memang tidak padan
Dan tidak sepadan

Aku anak kampung tiada pelajaran
Kuli kuli sahaja memang tidak padan
Cantik ba kau itu banyak yg tergoda
Lagi orang kaya

Chorus
Tiada keretaku bawa kau jalan-jalan
Rumahku pun tiada ada pun bapa punya
Apalagi belanja mahu bayar berian
Kahwin sama kamu

Bukannya ku tidak suka sama kamu
Tapi aku takut hidup kau kan sengsara
Kerna aku cinta
Aku lepaskan kau
sama orang lain

Engkau masih muda cantik lagi menawan
Janganlah kau cari lelaki macam saya
Engkau memang cantik
Nanti kau menyesal tiada guna

Lirik Lagu Anak Kampung – Jimmy Palikat & One Nation Emcees

[Jimmy Palikat]
Memang aku ini anak orang miskin
Tiada apa-apa yang dapatku berikan
Engkau memang cantik
Memang tidak padan dan tidak sepadan

[Mimi]
Aku anak kampung tiada pelajaran
Kuli – kuli sahaja memang tidak padan
Cute bah kau itu
Ramai yang tergoda lagi yang jelita

*

Tiada keretaku bawa kau jalan-jalan
Rumahku pun tiada adapun bapa punya
Apa lagi belanja mau bayar berian
Kahwin sama kamu
Bukannya ku tidak suka sama kamu
Tapi aku takut hidup kau kan sengsara
Kerna aku cinta aku lepaskan kau sama org lain

[Jimmy Palikat/Mimi]>
Kita masih muda masih ada masa
Janganlah kau cari gadis macam saya
Engkau memang cantik
Nanti kau menyesal tiada guna

Anak kampung ku anak kampung
Tidak padan tidak sepadan

[Zydee]

Hey si gadis yang manis
Ku simpan duit sampai perut kempis
Kalau dah cukup kita renjis-renjis
Jangan kau nangis menu kita ikan bilis

[Jojo]
Sia sanggup buat apa saja
Siang malam overtime kerja
Laman facebook nda sempat buka
Ndamau kau sedih dan kecewa

[Zydee]
Jangan kau sedih sabar kau gia
Nanti kereta,rumah , ku buat kau bahagia
Bukan undur diri belum bersedia
Kau tunggu saja odooii giaaa
JP

*

Tiada keretaku bawa kau jalan – jalan
Rumahku pun tiada adapun bapa punya
Apa lagi belanja mau bayar berian
Kahwin sama kamu
Bukannya ku tidak suka sama kamu
Tapi aku takut hidup kau kan sengsara
Kerna aku cinta aku lepaskan kau sama orang lain (sama orang lain)

Engkau masih muda , cantik lagi menawan (jangan-jangan)
Janganlah kau cari lelaki macam saya (ok bah kalau kau)
Engkau memang cantik
Nanti kau menyesal tiada guna (tiada guna)

Nanti kau menyesal tiada guna (tiada guna bro)
Nanti kau menyesal tiada guna (tiada guna )

There was an error in this gadget

Renungan sejenak

Usaha yang bersungguh-sungguh pasti akan membuahkan kejayaan kecuali dengan takdirNya; yang terselindung seribu satu hikmah disebaliknya.