Thursday, September 22, 2016

Akikah Yana

Aidiladha yang lepas, kami adik beradik decide untuk buat program korban di rumah Mak. Serentak dengan tu, adik aku nak buat akikah untuk anak lelaki dia. Bila sebut akikah, aku tanya En Suami samaada kami dah buat akikah untuk Yana. En suami kata dah cuma x ingat bila.. Dek sebab tak sure, kami decide utk buat sekali lagi akikah untuk Yana.

Hari raya pertama, ramai yang sambut raya di rumah mertua. so, kami decide untuk buat program korban pada raya kedua (13.9.2016). Lembu untuk korban dah selamat mendarat kat rumah mak sehari sebelum raya. Dua hari le lembu ni sempat bermalam di tepi rumah mak..heee

Ni ler lori yang hantar lembu ke rumah mak aku. Semua lembu dlm lori ni nak dihantar ke pembeli untuk program korban tahun ni. Rumah mak aku destinasi pertama untuk penghantaran ni..

Si comel coklat ni ler yang bertuah untuk jadi tunggangan Yana di 'sana' kelak..

Kecil je lembu ni.. muda lagi, just cukup2 umur untuk dikorbankan

Hari kejadian, dalam pukul 7 pagi semua dah berkumpul tepi lembu ni. Abang aku yang akan jadi tukang sembelih. Aku takde lak snap gambar masa sembelih tu. Ngeri bebbb... Lepas setel sembelih, mula le program melapah.. Kebanyakan kerja melapah semua dibuat oleh ipar2 aku..maklumler menantu lelaki mak pun dah ramai, ada 7 orang..hihi..

Baju hitam, adik ipar aku Karim. Yang duduk tu, abang ipar aku, Mr Shidi. Berdua kat blkg dok potong tulang tu, laki I (yang sado berbaju merah tu..hihi) dan adik ipar aku, Saufi. Semua barisan menantu...kihkih

Haaa...yang kiri ni lak adik ipar aku, Mr Idrus. Yang berkopiah tu, pakndak aku. 

Geng pompuan lak dok sibuk kat dapur tengah memasak. Menu kami simple je, daging goreng kunyit dan sup gear box. Pastu, aku tambah menu ayam masak merah. 

Plan asal, kami buat makan2 untuk anak beranak je sbb anak dan cucu mak pun dah ramai penuh rumah, maklumler dekat 50 orang. Untuk meriahkan raya, mak jemput pakcik/makcik aku. Wahh..best tu..

Tetiba lak, mak gi jemput gak jiran2... perghhh, jadi ramai le plak. Macam kenduri besar dah.. aduhh, aku yg jadi chef ni dah gabra giler, takut weh kalau makanan x sempat siap masak, x cukup or x sedap, huhu... Bersilat2 aku, kak tikah dan acik masak untuk makesure semua menu dapat siap masak on time.. Mujur sangat adik2 aku yang lain, kak ipar, adik ipar dan anak2 buah banyak tolong lancarkan segala kerja dari potong bawang, basuh daging, potong sayur dan macam2 ler.. makcik2 yang datang pun banyak menolong.. 

Alhamdulillah, walaupun tak sedap macam masterchef masak, tapi, okayler bila semua kata sedap..hihi...lega sangat walaupun berdebar2 gak.. penat sangat sampai tak sempat pun nak ambil gambar masakan.. huhu




Sunday, September 4, 2016

Kawan baru Nana dan Meera - Lolen

Masa Raya Aidilfitri lepas, kami cuti seminggu sebab balik Perak dan kelantan. Balik ke Bangi, aku dan husband mengucap banyak bila nak buka pagar rumah. Porch kereta berselerak dengan kasut anak-anak. Bau lak busuk semacam...tetiba nampak 3 ekor anak kucing yang masih baby lari menyorok bawa kereta aku yang aku letak kat dalam kawasan porch masa balik kampung.

Rupa-rupanya, sepanjang seminggu kami balik kampung, ada mak kucing yang baru beranak bawa anak-anak dia lepak kat porch keta aku..  aduhhhh... dahler penat drive 10 jam dari kelantan, kena lak basuh porch keta..huhu..

Anak-anak kucing ni x biasa dengan orang, so diorang mesti lari bila nampak orang. Aku rasa anak kucing ni ada 2 bapak kot. sebab 2 ekor warna putih kelabu, mata biru dan ekor kontot. sekor lagi tu warna oren, mata kuning dan ekor panjang. eh..pandai2 lak buat andaian ada 2 bapak..hihi..

Aku mulanya tak ambil tahu pasal kucing ni sebab En Suami x suka kucing. Tapi, bila tetiba En Suami bersuara yang dia kesian dekat anak kucing tu dan bila en suami pergi kedai belakang rumah semata-mata nak beli makanan kucing, aku lak jadi confius.. tambah pula bila En Suami suggest untuk kitorang bela je anak-anak kucing tu. Aku x berminat nak bela sebab last aku bela kucing masa aku umur 18 tahun. Lepas kucing aku, si Boboi tu mati, aku dah tak nak bela kucing.

Anak-anak kucing ni lak asyik lari je bila nampak orang. 2,3 hari lepas tu, aku x nampak dah anak kucing yang warna putih kelabu tu. Yang tinggal, warna oren jer.. Maybe ada orang ambil kot sebab comel mata biru tu.
Mula-mula aku panggil anak kucing warna oren tu 'Oren' sebab warna dia. Last sekali, terlekat nama 'Lolen'. Yana dan Meera geram je nak pegang Lolen tapi x dapat sebab laju je Lolen lari bila nampak orang. Hihi.

Lepas seminggu, baru ler Lolen mula berani datang dekat dengan Yana dan Meera. Dan sekarang, Lolen dah pun umur 2 bulan. Dengar je kitorang panggil nama dia, laju je dia lari masuk rumah. Yana dan Meera pun asyik dok mengadap Lolen je bila sampai rumah..

Ni ler si Lolen..penyeri baru rumah kami

Ntah ler dia faham ke tengok tv tu.. kadang2, tak berganjak dari depan tv tu dekat 10 minit

Pantang nampak kotak tisu, ni ler kejanya.. 

Kalau dibiar, habis sekotak tisu tu dia kerjakan.

Dah penat main, mula ler dia cari port untuk tidur.. Kalau dapat bakul, berjam-jam le dia tido

Bukan main nyenyak lagi..penat sangat le tu main .. :)


Yana dan Meera le paling suka layan Lolen ni. Kadang-kadang tu satu rumah diorang main kejar-kejar dengan Lolen. Takpelah, yang penting diorang happy. At least diorang ada experience bela haiwan dan belajar menyayangi haiwan... :) 



There was an error in this gadget

Renungan sejenak

Usaha yang bersungguh-sungguh pasti akan membuahkan kejayaan kecuali dengan takdirNya; yang terselindung seribu satu hikmah disebaliknya.