Thursday, September 22, 2016

Akikah Yana

Aidiladha yang lepas, kami adik beradik decide untuk buat program korban di rumah Mak. Serentak dengan tu, adik aku nak buat akikah untuk anak lelaki dia. Bila sebut akikah, aku tanya En Suami samaada kami dah buat akikah untuk Yana. En suami kata dah cuma x ingat bila.. Dek sebab tak sure, kami decide utk buat sekali lagi akikah untuk Yana.

Hari raya pertama, ramai yang sambut raya di rumah mertua. so, kami decide untuk buat program korban pada raya kedua (13.9.2016). Lembu untuk korban dah selamat mendarat kat rumah mak sehari sebelum raya. Dua hari le lembu ni sempat bermalam di tepi rumah mak..heee

Ni ler lori yang hantar lembu ke rumah mak aku. Semua lembu dlm lori ni nak dihantar ke pembeli untuk program korban tahun ni. Rumah mak aku destinasi pertama untuk penghantaran ni..

Si comel coklat ni ler yang bertuah untuk jadi tunggangan Yana di 'sana' kelak..

Kecil je lembu ni.. muda lagi, just cukup2 umur untuk dikorbankan

Hari kejadian, dalam pukul 7 pagi semua dah berkumpul tepi lembu ni. Abang aku yang akan jadi tukang sembelih. Aku takde lak snap gambar masa sembelih tu. Ngeri bebbb... Lepas setel sembelih, mula le program melapah.. Kebanyakan kerja melapah semua dibuat oleh ipar2 aku..maklumler menantu lelaki mak pun dah ramai, ada 7 orang..hihi..

Baju hitam, adik ipar aku Karim. Yang duduk tu, abang ipar aku, Mr Shidi. Berdua kat blkg dok potong tulang tu, laki I (yang sado berbaju merah tu..hihi) dan adik ipar aku, Saufi. Semua barisan menantu...kihkih

Haaa...yang kiri ni lak adik ipar aku, Mr Idrus. Yang berkopiah tu, pakndak aku. 

Geng pompuan lak dok sibuk kat dapur tengah memasak. Menu kami simple je, daging goreng kunyit dan sup gear box. Pastu, aku tambah menu ayam masak merah. 

Plan asal, kami buat makan2 untuk anak beranak je sbb anak dan cucu mak pun dah ramai penuh rumah, maklumler dekat 50 orang. Untuk meriahkan raya, mak jemput pakcik/makcik aku. Wahh..best tu..

Tetiba lak, mak gi jemput gak jiran2... perghhh, jadi ramai le plak. Macam kenduri besar dah.. aduhh, aku yg jadi chef ni dah gabra giler, takut weh kalau makanan x sempat siap masak, x cukup or x sedap, huhu... Bersilat2 aku, kak tikah dan acik masak untuk makesure semua menu dapat siap masak on time.. Mujur sangat adik2 aku yang lain, kak ipar, adik ipar dan anak2 buah banyak tolong lancarkan segala kerja dari potong bawang, basuh daging, potong sayur dan macam2 ler.. makcik2 yang datang pun banyak menolong.. 

Alhamdulillah, walaupun tak sedap macam masterchef masak, tapi, okayler bila semua kata sedap..hihi...lega sangat walaupun berdebar2 gak.. penat sangat sampai tak sempat pun nak ambil gambar masakan.. huhu




No comments:

There was an error in this gadget

Renungan sejenak

Usaha yang bersungguh-sungguh pasti akan membuahkan kejayaan kecuali dengan takdirNya; yang terselindung seribu satu hikmah disebaliknya.