Sunday, February 17, 2013

Dugaan Allah buat hambaNya...

Terlalu lama rasanya blog ni tak dijengah...gambar trip ke Cameron Highlands pun tak sempat diupload... Ntahler, bulan Februari ni terlalu banyak dugaan yang menimpa hinggakan nafas pun disedut dirasa bagaikan tak cukup..sesak sungguh dada ni hingga kekadang terasa bagaikan ada batu besar yang menghempap...

Bila difikirkan, kekadang Allah sengaja memberi dugaan supaya kita ingat kembali kepadaNya...Jadi, sebagai hambaNya, kita mesti tabah dan redha atas segala dugaan ini...

Buat mereka yg ada pembantu rumah asing (PRA), jadikan kisah aku ni sebagai iktibar... 3 tahun setengah, aku percaya pada Bibik, tapi rupa-rupanya dalam diam dia bagaikan gunting dalam lipatan... Tanpa rasa bersalah, duit tabung anak2 yang aku anggarkan sekurang-kurangnya RM1000 dikoreknya hingga hampir kosong..cincin tunang aku pun dikebasnya. Ishh...gelang meera pun lesap terus..baju anak2 yg dia difikirkan cantik turut dikebas...  tak cukup dengan jadi pencuri, dia jaja pulak cerita pasal keluarga aku pada semua jiran2.... yang aku marah sangat tu sebab semua cerita yang dijaja adalah rekaan dan fantasi si bibik ni...Palsu belaka!


Walau berat keputusan yang diambil, aku terpaksa hantar Bibik balik... Aku taknak bela dan simpan lagi pencuri dan penipu di rumah aku.. tapi, susahnya nak explain pada anak2 yang marah bila Bibik yang dah jadi sebahagian kehidupan diorang selama bertahun-tahun pergi dengan tetiba..  Amar siap cakap yg dia nak pegi Indon dan stay dengan bibik kat sana...baru aku sedar yang anak2 perlukan lebih perhatian dari ibu mereka..

Aduh, banyak yang perlu difikirkan...
....Mana nak hantar si kecil Yana yang tak pernah berenggang dari aku dan Bibik?
....Camner Amar dan Meera nak survive utk 'daycare' lepas sesi sekolah..yang mana, sebelum ni semua Bibik uruskan dari mandi, makan, etc....
....Bolehke aku uruskan semua kerja rumah dengan baik tanpa bantuan pembantu..

Bila difikirkan, terasa sesaknya dada ni...Ya Allah, Kau tabahkanlah hati hambaMu ini untuk menempuh semua dugaan ini...


Mama harap anak-anak mama tabah dengaan dugaan ini... (salah satu gambar masa trip ke Cameron Highlands)

2 comments:

mamacupie / Fatihah Pauzihal said...

Sabar adik iparku. Allah nak bg kebaikan pada awak sekekuarga nanti. We're alwiz behind u in whatever situation dear


AF-aziey said...

Thanks Kak Ah.. Support dr Ma, Kak Ah and lelain amat dihargai!!!!

There was an error in this gadget

Renungan sejenak

Usaha yang bersungguh-sungguh pasti akan membuahkan kejayaan kecuali dengan takdirNya; yang terselindung seribu satu hikmah disebaliknya.