Wednesday, February 20, 2013

Tabik buat suri rumah yang berjaya

Hari ni genap seminggu aku menguruskan rumah tanpa bantuan Bibik... Berat mata memandang, berat lagi bahu yang memikul...(hehe..ayat kena power walaupun hal remeh temeh je ).

Memang tak menang tangan untuk uruskan semua... klu dulu aku bangun kul 5.30am, sekarang aku terpaksa bangun kul 4.30am dan ini ler skop keje aku seharian..

4.30 am - 5.30am
- Basuh pinggan mangkuk yang ada dalam sinki (klu tak sempat dibasuh sebelum tido)
- Tadah air tapisan untuk dimasak
- Masak makanan breakfast (simple2 je such as nasi goreng, mee goreng, bihun goreng..)
- Buat air milo untuk anak-anak
- Kemas ruang tamu yg tak terkemas sebelum tido (maklumler si Meera suka sangat sepahkan ruang tamu dgn permainan dan buku mewarna dia...maybe dia rasa cantik kot kalau sepah gitu..)
- Hidang makanan siap2 atas meja makan
- Kemas semula dapur, basuh kuali, etc yang digunakan utk masak.
- Siapkan baju sekolah anak utk dipakai
- Siapkan beg sekolah Amar dan Meera, barang utk daycare, dan beg taska Yana
(lebih senang buat semua ni pada waktu ni sbb takde gangguan dari anak2 yang masih tido di tingkat atas... so bila hanya aku sorang kat level bawah, lebih senang untuk keje mengemas)

5.30 am- 6.00am
- mandi
- bersiap
- Kejutkan En Faiz (mmm...alhamdulillah, klu dulu kena kejut dengan plbagai teknik, sekarang sekali kejut, En Faiz terus bangun..thanks abg kerana memudahkan urusan ayg...)
- solat subuh
- kemas katil dan bilik

6.00 am-6.45am
- Kejutkan Amar n Meera (kadang-kadang boleh amik masa yang lama sebab nak menangani karenah diorang yang tak nak bangun... kesabaran kena tinggi betul ni..)
- Mandikan amar n meera
- Pakaikan baju dan siapkan seadanya
- Teman Amar n Meera breakfast sambil melayan karenah yang pelbagai
- Klu si yana dah bangun, kena lak melayan dia..

6.45am
- Masukkan brg2  dlm keta
- Angkat Si Yana dlm keta
- Htr anak2 (Klu En Faiz tak outstation, aku htr Yana, En Faiz akan htr Amar n Meera. Terpaksa buat camni sbb ofis hour aku start at 8.00 am.. dekat sejam gak perjalanan dari bangi ke Seremban 2)

8-00 am - 5.15pm - Office hour..

5.20pm
- punch out
- drive laju2 (mudah-mudahan Allah melindungi aku sepanjang perjalanan..hehe)
- ambil Yana (lebih kurang dlm 6.10-6.20 le aku sampai taska Yana)
- Ambil Amar dan Meera

6.30pm (anggaran masa normal sampai rumah)
- mandikan Amar dan Meera (kat tadika PASTI, diorang mandi tengahhari je..)
- Rendam baju anak2 yang basah dgn peluh
- kutip baju di ampaian (kalau ada ler..)
- Siapkan makanan dinner (lebih kepada memanaskan lauk yang dah dimasak mlm sebelumnya dan prepare hidangan tambahan yg simple2 je)
- Dinner with anak2 (actually lebih kpd suap si Yana n Meera ler)
- Kemas meja makan

7.45 pm
- mandi, solat maghrib

8.15 pm
- basuh baju
- lipat baju yang dikutip
- supervise amar buat keje sekolah
- masak lauk utk esok hari (aku buat yg simple2 je such as sup or kari ayam, etc)
- sidai baju yg dibasuh

10.00-10.30 pm
- tidokan anak2. smlm aku yg tertido dulu sbb letih sgt kot...hehe...

Huhhh...nak listkan ni pun aku dah rasa penat.. ni lak, nak implement semua ni supaya sukses...,
kalau tak cukup sabar, mulut ni rasa nak menjerit je...
Hmm, tapi...bila aku fikir2 balik, actually aku masih ada 9 jam di ofis yang mana badan aku boleh berehat sbb skop keje aku lebih banyak gunakan otak dr tenaga... so, aku still ada 9 jam utk rehatkan otot2 n sendi2 aku... tapi, camner lak dengan suri rumah sepenuh masa?

Fuhh, mesti penat giler kan... so, aku tabik spring kat suri rumah yang berjaya ni... maksud suri rumah yang berjaya ni adalah mereka yang berjaya menjaga keharmonian hubungan suami isteri, keperluan anak2 yang selengkapnya, rumah yang rapi dan menjaga hubungan denganNya...

Mudah-mudahan aku mendapat kekuatan utk menjadi isteri, ibu, pekerja dan hambaNya yang  berjaya..Aminnn...

Tetiba lak aku teringat kat Bibik Ros (1st pembantu rumah yang aku pakai tahun 2007-2009). Bibik Ros ni pengemas sangat, bersopan santun...tapi, dia kena balik kampung sebab husband dan mak mertua sakit...so, dia nak jaga mak mertua dia, tapi 3 hari before tarikh flight, mak mertua dia meninggal.. sian lak sbb niat dia nak jaga mak mertua tak kesampaian...nak sambung kontrak pun takleh sbb kami dah apply Check Out Memo dari imegresen dan kami pun dah uruskan pengambilan bibik yang kedua ni (Bibik Nor)...

Bibik Ros (tengah) tgh pegang Meera yang berumur baru 3 bulan. Amar baru 2 tahun lebih masa ni.. Baju merah tu, abg sepupu amar, Cupie..

(P/s: entry ni tak berniat untuk menunjukkan kerajinan aku buat keje, sekadar nak share pengalaman yang tak seberapa....)


4 comments:

mamacupie / Fatihah Pauzihal said...

Semoga sukses sentiasa Zie. Harap2 semuanya okay! Kak ah atahu azie kuat. Berat badan turun dok?

AF-aziey said...

hahaha...susah nak jawab soalan tu... masalahnya, bila azie tension, lagi laju mulut ni nak mengunyah... kita tunggu dan lihat yek..

Puan Juss said...

Tahniah akk...

AF-aziey said...

Tq Puan Juss.

There was an error in this gadget

Renungan sejenak

Usaha yang bersungguh-sungguh pasti akan membuahkan kejayaan kecuali dengan takdirNya; yang terselindung seribu satu hikmah disebaliknya.