Thursday, September 5, 2013

Percutian di Pulau Tioman: Episod 4: Selamat tinggal....

Hari ni aku bangun awal sbb nak packing barang. Aku masak air siap2 utk buat air mandian (hehe..takut sejuk ler)…pukul 6.30pagi, aku kejutkan anak2 untuk mandi dan bersiap..
Pukul 7.30pg, kitorang gerak ke kafe utk ambil last breakfast di Tioman..menu hari ni mee goreng mmg kegemaran anakanda amar. So, dengan senyum lebar, amar habiskan 2 pinggan mee goreng..huhuhu..aku tak berani nak makan byk, takut termuntah lak dlm feri nnt..

Amar masih menikmati mee goreng..meera lak posing jap..

Bergambar bersama owner chalet..

Ala..nape nampak gemuk jer...(x sedar diri lagi tu..huahua..)

Suami sape le tu..baguih sungguh..rajin bebenor..

Lepas dah kenyang, kami balik ke bilik semula utk ambil semua beg. Tgh tunggu pajero datang, kita posing dulu….

susahnya nak suruh anak2 berposing..Ada yg masam..ada yg buat hal sendiri..meera n najmi gak yang sporting..

Pindah lokasi..tapi, hasil ttp sama..susah sungguh!!!

Kami semua..

Moga persahabatan kita berpanjangan..Amin..
 
Ayu and azhar tgh bagi budak2 makan ubat tahan mabuk..

Disebabkan ramai, 2 biji 4WD le kena htr kami ke Tekek..

4WD utk kami

Beg letak blkg je

Jam 8.30pagi, kami mulakan perjalanan dari Kampung Juara ke Tekek. Selamat tinggal Kg Juara…En faiz dan En najib decide duduk kat blkg pajero, kononnya nak menghirup kesegaran udara hutan..amar n najmi beria pujuk abah2 utk join duduk blkg..tp xleh sbb bahaya kot..

Seronok nampak...

Lalaun yang mendebarkan..

Meredah hutan.

Dan akhirnya, sampailer di Kampung tekek..

View dr atas bukit..

Kampung tekek

View gunung and hutan yang kami redah tadi..

Tgh turunkan beg..

Yana posing di jambatan menuju ke Jeti Tekek.bwh tu bot2 nelayan kot..

Sampai Jeti Tekek, kami daftar nama dan dapatkan pas masuk. Dlm 30minit gak kami tunggu feri..boring menunggu, kami berposing dulu…tak habis2 posing, hihi

View ruang menunggu..

Antara penumpang feri

huhuhu..

Geng mama lagi
Dapat keropok, okay ler dia..

En faiz dah tertido..Anak dia lak sibuk main game..

Akhirnya, feri yg dinanti tiba.. Alhamdulilah, kami dapat seat yang okay kali ni…  gara-gara makan ubat mabuk, semua tido, tapi amar sibuk main game dlm hp abah dia. Aku lak ngantuk tapi xleh nak tido sbb penat melayan karenah yana yang xnak tido… aduhh…bila aku dah terpejam, dia cucuk mata aku sambil jerit ‘angun’ (singkatan bagi perkataan bangun..)…

Tu dia feri kami..masa datang dulu, naik feri gemilang, balik lak naik Bistari 2

Feri mula gerak...Selamat tinggal Tioman...huhuhu (emosi lak time ni..)

View dlm feri..selesa le jugak..

Hehehe..aku n hubby..row depan, family Cikun n Najib, row blkg lak family Azhar n Ayu,..

Tengok tu..mcm2 gaya budak2 ni..ingat rumah korang ke..
Keropok lagi...

Nak susu..

Abah dan anak perempuan dah pengsan..anak lelaki lak sibuk ngan game..

Sampai di Mersing, geng2 bapa pegi ambil keta…so, si ibu2 ni kena le jaga anak2. Fuhh..penat jaga anak2 ni…macam-macam aksi yg diorang buat…
Posing pun dah jadi mcm guru besar...pening nak control budak 7 org ni....(hehe..)

Dah masuk semua brg dlm keta, kami singgah ke R&R Mersing  sebab kitorang tak sempat beli souvenior masa di Pulau Tioman. .. tapi, mmg berbaloi sbb harga barang kat R&R Mersing ni jauh lebih murah dari dlm Pulau Tioman..tapi, lupa nak snap gambar..

Lepas memborong, kami terus konvoi gerak ke Kluang. Aman le sikit dunia bila anak2 semua tidur sepanjang perjalanan sebab keletihan melasak dr awal pagi tadi..budak2 ni kalau jumpa geng, mmg takleh nak kawal..mama cakap pun diorang x heran dah…ishh, betul2  mennguji kesabaran mama le..
Dlm pukul 1 petang kot (dah lupa ler actual time..), kami sampai kat rumah Parents Cikun. Mak ayah cikun dah siap prepare lunch utk kitorang..best giler!!! Siap ada asam pedas and  terubok bakar lagi… bertambah-tambah laki aku makan.. lepas melantak nasi, mak cikun keluarkan lak laksa.. aduh, tak muat dah perut ni…

Anak2 seronok sbb ayah cikun belikan aiskrim, pastu bawa sorang2 naik moto round taman…lama gak lepak kat rumah mak cikun..tima kasih banyak2 makcik ajd pakcik kerana sudi menerima kunjungan kami…

Best dpt aiskrim..

Seronok ye dpt makan aiskrim

lepas asar kami bertolak balik…aku yg kekenyangan terus tertido..sedar2 dah kat highway..jalan lak jem giler..rupa-rupanya polis ada buat roadblock..kami sampai kat Bangi dalam kul 11 kot..akibat penat sangat, aku kemas sket2 jer..then, terus tido..esok kena keja lak, aduhhhh….malassssnya….


No comments:

There was an error in this gadget

Renungan sejenak

Usaha yang bersungguh-sungguh pasti akan membuahkan kejayaan kecuali dengan takdirNya; yang terselindung seribu satu hikmah disebaliknya.