Monday, September 16, 2013

Berkampung di KPJ Ampang Puteri

Mmg dugaan jd mak ni betul2 menguji ketabahan dan kesabaran aku. Alkisahnya bermula jumaat tadi dlm kul 2.30 ptg...aku dpt call dr rumah. Bibik ckp yg yana nangis teruk dr kul 2 ptg tadi sbb berdarah dlm mulut..maybe jatuh kot..aku minta bibik monitor..10 minit kemudian, bibik call lg kata yana still nangis kuat..bibik x tahu nak pujuk..
1 jam dah berlalu tp yana still nangis..pelik gak sbb setahu aku anakanda nana ni kuat orgnya..
dlm kul 3,  aku jumpa bos minta time off..Thanks bos sbb memahami jiwa seorang ibu.

Sampai rumah, aku tgk yana still merengek..bila check, nauzubillah..rupanya luka dlm mulut nana besar giler, dlm 2 cm gak...ishhh,, x sanggup aku bygkan kesakitan nana..patutler dia nangis teruk...aku terus bw dia gi Klinik Zalfah. Dr kata luka tu besar, maybe kena jahit..so, kena refer ke KPJ Kajang. Aku blk rumah dulu utk tunggu en faiz balik..

Lepas maghrib, kitorang gerak ke KPJ Kajang..tunggu dlm 1 jam, baru dpt jumpa Dr. Dr kata sbb luka tu agak teruk dan melibatkan gusi, so.diorang x berani buat dan kena refer ke dentist specialist..disebabkan xde dentist di KPJ Kajang, so kena refer lak ke KPJ Ampang Puteri...Disebbkan letih, aku pun blk rumah, dan terus pengsan ngan yana...Alhamdulilah, yana okay je cuma dia xnak makan n minum langsung..sbb sakit kot...



Masa tgh tunggu giliran di KPJ Kajang..macam org tak sakit kan..

Esoknya, dlm kul 6 pg, yana bangun n dia minta susu..en faiz tlg buatkan susu 4 oz je sbb takut dia minum..nnt bazir lak mcm smlm...masuk je botol dlm mulut, yana merengek kata sakit..tapi, maybe sbb lapar sesangat kot dek x makan minum sejak kejadian smlm, dia minum habis susu tu...Alhamdulilah

Then, kami bersiap utk ke KPJ Ampang Puteri..sampai hospital dlm kul 9 pg..lepas register, masa menunggu tu yana request susu lg..dia minum dlm 2 oz..Sampai turn, kitorang jumpa Dr Majinah, pakar dental kat situ..
Dr kata mmg kena jahit.. tp disbbkan luka tu kat hujung gusi n involve bhgn pipi, Dr Majinah x sanggup nak buat..so, Dr call pakar bedah kanak2, Dr Wan Usamah utk tgk kes ni..

Lps direfer ke klinik Dr Wan, Dr Wan inform yg utk jahit luka tu, dia kena tidurkan yana sepenuhnya sbb proses tu amik masa lbh setengah jam gak...Disbbkan nana kena puasa 6 jam b4 masuk OT n last dia minum kul 9 pg td, so proses tu just boleh buat on 3 pm..

Then, nana dimasukkan ke wad..klu ikut kelayakan insuran Prudential, nana dpt wad 2 katil. Tp, nurse inform yg wad penuh dan hanya wad 3 katil yg available..aku okay je, lgpun semalam je stay kat wad..
Walaupun sempit sikit, tp not bad ler bilik dia... tambahan lak aku sorang je dlm bilik tu..so, mmg terlebih selesa le ..
Anak2 pun seronok melepak, mcm rumah sendiri lak gayanya..org dtg melawat pun selesa..

En Faiz tgh uruskan pendaftaran masuk wad



Ni ler bilik wad utk nana..3 katil tp luas le jugak

Buka je pintu bilik terus nampak playground ni...so, anak2 pun keluar masuk bilik sesuka hati je ke playground ni...

Nak tunggu kul 3  tu seksa giler bagi aku sbb nana asyik merengek nk susu..sian giler kat dia..mesti dia lapar sgt sbb x mkn dr kejadian smlm..huhuhu..

Dlm kul 3, nurse dtg bw baju utk masuk OT..lps tukar baju, aku n faiz bw nana turun ke OT.

Nana ikut je sbb aku kata nak amik susu dia..sampai bilik OT, aku sorang je yg bo teman nana..dkt 30 min gak tunggu Dr Hashim, pakar bius sampai. Bila semua dah ready, aku bawa nana ke bilik bedah dan baringkan dia..pakar bius terus bg gas utk tidurkan nana..mula2 nana melalak sbb takut kot, tp x sampai 20 saat hidu gas tu, nana terus pejam...Dr terus suruh aku keluar sbb diorang nak start proses... aku pun lepak kat tmpt menunggu...


Jalan-jalan mencari susu...siannya dia...

Dlm kul 4.30pm, nurse panggil aku masuk sbb prosedur dah selesaii.. sebaik masuk recovery area, aku nampak yana atas katil sambil 2 nurse tgh kejutkan nana.. nurse inform yg nana x sedar lg sbb kesan ubat tidur n ubat tahan sakit..so, nurse minta aku kejutkan sbb normally patient akan respon bila mother yg kejutkan...


Masih tak fully sedar...

Dlm 15 min gak, lastly nana bg respons tp still tidur n mamai..lepas Dr check, diorang benarkan nana naik ke wad.. dlm kul 7, nana bangun dan dia request air n nasi..aku bg air masak dulu takut dia muntah..lepas nampak dia okay sket, aku bg dia makan bubur nasi..maybe sbb lapar sgt kot, nana terus rampas bubur tu dan dia makan sendiri sambil terketar2..laju giler dia makan mcm tak sakit langsung jahitan td. Maybe x rasa sakit sbb ubat bius tu masih ada lg kot...sedih giler aku tgk keadaan dia yg mcm org kebuluran...tersentuh jiwa seorang ibu sambil bergenang gak air mata aku ....huhuhu, emosi ke plak...

Gaya budak kebulur..huhuhu

Lepas bertenaga sket, nana main ngan abg n kakak dia...dlm kul 9 lebih, nana tidur balik, maybe sbb kesan ubat tidur tu lg..dlm kul 10.30mlm, en faiz bw amar n meera balik rumah.tinggal le aku n nana..seram gak tinggal sorang2 dlm bilik besar tu..  

Esoknya dlm kul 6 pg, nana request susu. Alhamdulilah, nana mng anak yg kuat..dia minum susu mcm xde masalah je mulut dia tu...Then, dia melantak bubur lak...Dlm kul 9 pg, Dr Wan dtg check n dia kata nana bo kuar wad...hooreyy!!!! 

Breakfast sambil melukis...xde gaya org kena jahit kan..

Ala tomei-tomei


Nana dah ready nak balik..selamat tinggal katil 618..

Semoga nana sembuh segera...thanks a lot pd semua yg dtg melawat dan yg sudi mendoakan kesihatan nana.


3 comments:

SITI said...

Kesiannya....Alhamdulillah dah ok...

AF-aziey said...
This comment has been removed by the author.
AF-aziey said...

Thanks for your concern... :)

There was an error in this gadget

Renungan sejenak

Usaha yang bersungguh-sungguh pasti akan membuahkan kejayaan kecuali dengan takdirNya; yang terselindung seribu satu hikmah disebaliknya.